6 oktober, 2009

Svenskt sportfiskerekord för plattfisken lerskädda slaget i Öresund

Vid de svenska kusterna simmar ett dussintal olika plattfiskarter. En av de mindre är lerskäddan. En ganska vanlig fisk i Öresund, men den blir oftast inte större än två hekto. Nicklas Kolbeck från Göteborg fångade i slutet av september ett exemplar på 330 gram vilket innebär nytt Svenskt sportfiskerekord.

Vid fisketävlingen Garmin Kinnarp Fiskefestival i Landskrona gäller det att fånga så många olika fiskarter som möjligt. En lika rolig som knepig uppgift. Ett 30-tal båtar från främst Sverige och Danmark fick sammanlagt 18 olika arter under de två fiskedagarna i slutet av september. I tävlingens sista skälvande minuter slog meriterade tävlingsfiskaren Nicklas Kolbeck från Göteborg till med en överraskande stor lerskädda som svalde en sillstrimla nere vid botten på 30 meters djup.

– På tävlingsvågen konstaterades att fisken innebar nytt svenskt sportfiskerekord med vikten 330 gram. Vid samma tävling ifjol sattes det första svenska rekordet för samma art. Då på 304 gram av danske mästaren Thor Rasmussen, berättar Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Håkan Brugård.

Vid de svenska kusterna simmar så många som ett dussintal olika plattfiskarter. Rödspätta, skrubbskädda och piggvar hör till de vanligaste. Populära matfisk och godast anses kanske tungan vara (sjötunga skriver man på restaurangerna). Lerskäddan (Hippoglossoides platessoides) når sällan vikter över två hekto vilket gör att den sällan hamnar i stekpannan.

Det här är det åttonde svenska sportfiskerekordet som godkänts av Sportfiskarnas i år. Av dessa kommer fem från havet och tre från sötvatten. Du kan läsa om dem på Sportfiskarnas hemsida www.sportfiskarna.se. Sportfiskarnas storfiskregister innehåller nu över 21 000 olika storfiskar av nästan 90 olika fiskarter sedan starten 1971.