8 oktober, 2009

Sveriges nationalparker firar 100 år

I år är det 100 år sedan Sveriges och därmed Europas första nationalparker inrättades. Denna milstolpe för naturvården uppmärksammas nu med en spännande föredragsserie i Nationalparkernas Hus vid Tyresta nationalpark. Först ut är nyblivna Europaparlamentarikern Isabella Lövin, som ger sin syn på exploateringen av havet och hur vi ska skydda och nyttja planetens stora marina ekosystem.

Isabella Lövin sitter i Europaparlamentets utskott för fiske och utveckling. Hon är även verksam som miljöjournalist och har skrivit den avslöjande och kritikerrosade boken ”Tyst Hav”, som belönades med Stora Journalistpriset 2007. I sitt föredrag berättar hon om arbetet med boken och ger oss några inblickar i hur hon kommer att påverka dessa frågor i Europaparlamentet.

– Vi har länge exploaterat havet som om det vore en outtömlig resurs och nu ser vi effekterna. Det är viktigt att vi lär oss hur vi kan både skydda och nyttja våra hav på bästa sätt, säger Isabella Lövin.

Föreläsningen ges med anledning av att Tyresta Nationalpark och många andra i naturvårds-sverige firar Naturens år 2009. Det är i år 100 år sedan de första nationalparkerna bildades och med dessa den första naturvårdslagstiftningen. I Tyresta visas även bildspelet ”Svensk naturvård 100 år”, som behandlar frågan hur vi har sett på naturen och naturvård under de år som gått, hur vi ser på dessa frågor idag och vilka utmaningar som väntar i framtiden.

”Havet – en osynlig katastrof?”
Isabella Lövin, miljöjournalist och Europaparlamentariker
Tid: Söndag 11 oktober kl. 15-16
Plats: naturum Nationalparkernas hus, Tyresta
Föranmälan: 08-745 33 94

Föreläsningen ingår i en serie kallad ”Naturvården 100 år – och sedan?”, som ges i naturum Nationalparkernas hus och där några framstående personer berättar om sina erfarenheter och tankar från olika områden. Nästa tillfälle ges den 1 november kl. 14.00, då Sverker Sörlin, miljöhistoriker och författare, funderar på hur vi sett på naturen och naturvården under olika tidsepoker. Därefter följer Stefan Edman, biolog, författare och miljödebattör, som den 15 november kl. 14.00 lyfter fram människans ansvar som förvaltare av naturen.

Läs mer om Naturens år 2009 på www.naturensår.se eller www.naturensarstockholm.se.