8 oktober, 2009

Hajar – Rovdjuret som blev ett byte

I samband med European shark week 10-18 oktober uppmärksammar Havets Hus i Lysekil hajars utsatta situation. Under hela veckan kommer man att kunna lära sig mera om hajar, skriva på namninsamling mot “finning och gå hajtipspromenad i akvariet. Dessutom kan alla barn delta i en teckningstävling där vinnaren går vidare till en europeisk final.

Lördagen 17 oktober visas den mångfaldigt prisbelönta filmen “Sharkwater” och hajexperten David C. Bernvi finnas i akvariet för att svara på frågor och prata om “Hur viktiga är hajarna?”.

David är ordförande i Svenska hajföreningen och författare till bokserien Världens hajar.

Hajar är fantastisk djur som överlevt på jorden i 400 miljoner år. Tyvärr har överfiske, bifångst och miljöförstöring gjort att nästan alla hajbestånd i världen har minskat dramatiskt och en tredjedel av de europeiska hajarterna är i dag utrotningshotade. Hajar växer och fortplantar sig långsamt och är därför extra känsliga för högt fisketryck.

Ett stort hot mot hajarnas överlevnad är “finning” – fiske då man avlägsnar fenorna medan resten av hajens kropp kastas överbord. Ofta lever hajarna när de kastas överbord och de förblöder på havets botten. Många länder har infört förbud mot finning men EU:s förbud är ett av de mest tandlösa av dem.

Att finning fortsätter är kanske inte så svårt att förstå när fiskarna kan tjäna 10000-tals kronor på en enda valhajsfena! Havets Hus tar avstånd från denna grymma hantering och kommer därför att uppmärksamma hajar och deras utsatta situation under European Shark Week 10-18 oktober.

Flera olika hajrelaterade aktiviteter pågår i akvariet under veckan. Bland annat kommer alla barn kunna delta i Shark Alliance teckningstävling där vinnaren går vidare till en europeisk final. Eller varför inte testa dina hajkunskaper i Havets Hus hajtipspromenad, fina priser utlovas. Dessutom kommer en blåhajsmodell ställas ut – vågar du fota dig med hajen?

På lördagen 17:e kommer hajexperten David C. Bernvi att finnas i akvariet för att svara på frågor och berätta om hajar. David är ordförande i Svenska hajföreningen och en av Sveriges främsta expert på hajar. Han har bland annat skrivit bokserien Världens Hajar. Det David inte vet om hajar är inte värt att veta så passa på att besöka Havets Hus på lördagen och fråga David allt du vill veta om hajar. Han kommer också att hålla en föreläsning som heter “Hur viktiga är hajar?”.

Havets Hus har också nöjet att kunna visa dokumentärfilmaren Rob Stewarts flerfaldigt prisbelönta film “Sharkwater”. Med risk för sitt eget liv har Rob filmat spektakulära scener på både hajar och deras fiender. För det var inte hajarna som var farliga under filmandet utan de korrumperade poliserna och tjuvfiskarna som vill fortsätta med sitt illegala hajfiske.

PROGRAM
Under hela vecka 42 (10-18 oktober)
• Hajfakta i akvariet – Vet du vad som är sanning eller myt?
• Hajtipspromenad – Fina priser utlovas!
• Teckningstävling för barn – Vinnaren går vidare till europeisk final!
• Blåhajsmodell ställs ut – Vågar fota dig med blåhajen?
• Namninsamling mot finning
(I år kommer signaturerna att gå till Spaniens premiärminister Zapatero, i hopp om att Spanien ska börja arbeta för, istället för emot, ett införande av förbud mot finning)
Program lördag 17:e oktober
Kl 11 – 13 Hajexperten David C. Bernvi berättar om hajar och svarar på frågor
Kl 12 “Varför är hajar viktiga” föredrag av David C. Bernvi
Kl 13 “Sharkwater” Prisbelönt film om hajar och illegalt hajfiske
(Ej lämplig för barn)

Länk: www.havetshus.se