16 oktober, 2009

Polarexpeditioner med isbrytare

Researrangören PolarQuest utvidgar sin sensationella reseatlas med isbrytarexpeditioner till de allra mest otillgängliga delarna av Arktis och Antarktis. En värld för sig. Och en mycket behaglig sådan. Med en spektakulär utsikt! Så skulle man enkelt kunna beskriva tillvaron som passagerare ombord på en isbrytare.

Det handlar om resor till polartrakternas mest otillgängliga utposter. På programmet märks de mäktiga kejsarpingvinkolonierna i Weddellhavet, Östantarktis med de sällan besökta öarna Heard, St Paul och Kerguelen samt Nordostpassagen i Adolf Erik Nordenskiölds spår. Stämningen ombord är avspänt familjär, med polarintresserade resenärer från hela världen, en rysk besättning och österrikiska kockar. Femstjärniga femrätters middagar avnjutes i den ombonade matsalen, och landstigningar med gummibåt varvas med intressanta föreläsningar av världens ledande polarkännare ombord.

Det är researrangören PolarQuest som nu utvidgar sin världsatlas med isbrytarexpeditioner till några av jordens mest isolerade platser. Svenska resenärers intresse för resor till polarområdena har ökat markant de senaste åren.

– För tio år sedan reste 50 personer om året med oss till Svalbard, berättar Katarina Salén på PolarQuest.

– I år är det kanske 1000 personer. Allt fler söker sig till polartrakternas unika vildmark, som inte alls bara är spännande för forskare och äventyrare med is i skägget. Med PolarQuest reser man bekvämt!

Isbrytarna på expeditioner av det här slaget är ombyggda och anpassade för att hugade polarresenärer ska få uppleva sitt livs resa. Nu väntar några sista, unika expeditioner i Arktis och Antarktis för den bastanta skönheten Kapitan Khlebnikov. Därefter återgår hon till sin forna tjänst som eskortfartyg längs kusten i ryska Arktis och genom Nordostpassagen. Värstingturen går runt hela Arktis och varar i tre månader.

– För den som är polarintresserad och har möjlighet är det här ett tillfälle att under verkligt kunnig ledning få besöka vår jords minst besökta och allra mest isolerade utposter, säger Katarina Salén.

Länk: www.polarquest.se