16 oktober, 2009

Ny snabb och ren Colombo med eldrift

Italienska Colombo bygger mycket vackra motorbåtar i klassisk stil. På årets Genuamässa presenterade de den första snabba och eldrivna båten i sin kategori: Colombo 24 Super Indios ELECTRIC.

Eftersom båten inte använder något fossilt bränsle alls för framdriften när den körs på el har den verkligen nått gränsen för nollemissioner.

Båtens motor är uppladdningsbar och om elen hämtas från en förnyelsebar energikälla blir miljöpåverkan minimal. Båten cruisar tyst och lämnar därför ren luft och en tyst miljö efter sig.

Båten har tagits fram i samarbete mellan Giacomo Colombo S.p.A. och varvets österrikiska återförsäljare, Ortner Boote. Tillsammans har de bygget denna specialversion av en vanlig Colombo 24 Super Indios, som är elegant med sitt vita skrov och detaljer i mörk teak.

Idén var att bygga en ny båt med den senaste tekniken från bilvärlden och för att möta kommande miljökrav för helt rena avgaser. 24 Super Indios använder en elmotor på 95 hk, vilket gör att den når cirka 20 knop. Med elmotorns fina vridmoment får båten dessutom relativt bra acceleration. Batteriet återladdas på mindre än sex timmar med hjälp av dubbla laddare med två olika anslutningar till landström.

Med full laddning kan båten köras i mer än fyra timmar. Vid marschfart 11 knop har båten en räckvidd på cirka 25 Nm.

Denna elversion av båten har ett specialkonstruerat skrov medan däck, cockpit och övriga utrymmen är samma som i bensinversionen.

Tekniska data
Construction material Fibreglass
Decoration Teak
Length 7,23 m
Beam 2,43 m
Draft 0,38 m
Electric Power Piktronik Sac 60 – 70 kW (95,2 hp)
or Sac 40 – 52 kW (70,7 hp)
Dry displacement 2,2 ton.
Max. speed 20 kn
Max. people aboard 8
C.E. Category C

Länk: www.colomboboats.it

Kommentarer

Elgalen 12:19:52 2009-10-16

En sån vill jag ha! Laddad och klar.
Hur mycket kostar den?