29 oktober, 2009

Domstol ändrar platsen för America´s Cup

En domstol (New York Supreme Court) i New York bestämde på torsdagen att Société Nautique de Genève (SNG) inte får hålla America’s Cup i Ras Al Khaimah i Förenade Arabemiraten. SNG, som är den klubb som representerar cupens försvarare Alinghi, annonserade för flera månader sedan att de vill att seglingarna hålls i Förenade Arabemiraten. Men utmanarna, BMW/Oracle, protesterade i domstol mot detta och vann. Det schweiziska syndikatet har dock redan flyttat sina båtar till emiratet och börjat träna där.

Domaren, Shirley Kornreich, sa i sitt besked att seglingarna, som hålls i februari 2010, måste hållas på en ort i den södra hemisfären eller i spanska Valencia, där den senaste America’s Cup avgjordes.

– Detta är en besvikelse för oss eftersom vi var säkra på att domare Justice Cahns besked från maj 2008 tillätt försvararen av cupen att välja seglingsplats, Valencia eller någon annan plats, säger Lucien Masmejan, jurist hos Société Nautique de Genève.

Golden Gate Yacht Club (GGYC), som representerar BMW/Oracle, säger att de var nöjda med beskedet från domstolen.

Striden fortsätter och det kan mycket väl komma fler besked i frågan.