6 november, 2009

Askeladden bygger ny snabb RIB på 10 m

Askeladden har kommit igång med sin produktion på allvar. Företaget satsar på styrpulpetare upp till 6,5 m, men här är ett verkligt häftigt undantag: en RIB på 10 m med rejäla prestanda.

Den nya båtar är mer eller mindre ett one off-bygge och kommer med all sannolikhet inte att byggas i serie. Askeladden har nyligen rest sig efter konkursen i vintras och har fullt upp med att stabilisera sig.

RIB-båten är på 9,70×3,16 m och väger 5 000 kg. Den har fartresurser för en maxfart på 50 knop och kan marscha 45 knop även i ganska grov sjö. Det finns som bekant få båtar med samma kapacitet att ta vågor och dyningar som en RIB.

Maskineriet består av ett par dieslar på upp till 740 hk totalt. Bränsletankarna är på 2×300 liter.

Materialet i tuberna är hypalon med gummifender.

Båten kan skräddarsys på flera sätt. Den kan till exempel förses med inombordare eller vattenjet och kan inredas med olika kabinlösningar. Båten på bilden har två stycken Volvo Penta D6 dieselmotorer och drev.

Länk: www.askeladden.no