10 november, 2009

Säkrare på sjön med trådlös livräddare

KG Knutsson AB blir svensk generalagent för den trådlösa livräddaren och fjärrstarten CoastKey från norska Wireless-Safety AS.

CoastKey är ett trådlöst dödmansgrepp med inbyggd fjärrstart för att kunna slå på tändningen och starta motorn. Med ett traditionellt dödmansgrepp kopplas en snodd mellan gasreglaget och förarens kläder eller runt förarens arm. Om föraren faller över bord slits snodden av från reglaget och motorn stannar.

CoastKey, som är vattentät ner till 1 meters djup, hängs runt halsen på båtföraren. Nyckel och lås sänder och tar emot signaler varje sekund. Om föraren faller över bord bryts signalen och båtens motor stannar automatiskt samtidigt som ett signalljus tänds i nyckeln. Systemet fungerar också som startspärr och styr motortilt. Tiltfunktionen kan även kopplas till att styra ankarvinsch eller motorlucka.

– Trots att dödmansgreppet är en effektiv säkerhetsåtgärd så kör många båtförare utan dödmansgrepp. Det upplevs som lite krångligt att sätta på sig samtidigt som det måste kopplas bort varje gång man ska röra sig i båten. Med ett trådlöst dödmansgrepp går det att röra sig fritt i båten och ändå vara skyddad om man skulle falla över bord. Vår förhoppning är att detta ska vara så enkelt att använda att fler väljer att färdas säkrare på sjön, säger Dan Eriksson, produktspecialist på DEFA-avdelningen inom KGK.

CoastKey har forskats fram i Norge och utvecklats i samarbete med professionella båtförare bland annat inom den norska polisen och ribbåtsbranschen.

– Den är främst framtaget för fritidsbåtar samt mindre yrkesbåtar och den kompletterar vårt redan starka marina sortiment mycket bra. Systemet finns i nuläget installerat i närmare 1000 båtar och sitter bland annat som standard i norska Goldfish-båtar, säger Dan Eriksson.

Bild: Den trådlösa livräddaren och fjärrstarten CoastKey hängs runt halsen och stannar båtmotorn om du faller över bord. Prisexempel: Enkelmontage Suzuki 5 995 ink. moms.

Länk: www.kgk.se