23 november, 2009

Dramatisk kollision vid starten av Race 4 i Clipper 09-10

Det blev en dramatisk start för Race 4 i Clipper 09-10 när båtarna la loss från Kapstaden. Åtta båtar korsade startlinjen inför ett delrace på 4 700 Nm till Geraldton i västra Australien. Vid starten kolliderade båtarna Hull & Humber och Cork, vilket resulterade i att båda teamen fick återgå till hamnen. Ingen i besättningarna skadades och nu pågår reparationerna för fullt.

Båten med namnet California fick den bästa starten i den stuva sydvästliga brise som rådda nedanför Taffelberget och ledde fältet ut på de stora vattnen. California följdes närmast av Spirit of Australia, som gärna vill ta en seger på denna delsträcka till sin hemmahamn, och därefter det framgångsrika Team Finland.

Skepparna på både California och Team Finland bor i Kapstaden, så de kan ha haft en viss fördel framför övriga deltagare inför seglatsen i Sydatlanten.

Tävlingens ordförande, Sir Robin Knox-Johnston, fanns med som åskådare vid starten och sa:

– Det här är verkligen tät kappsegling och sådana här incidenter inträffar när kappseglare möts. Tävlingen är dock på väg och åtta båtar kommer att ta sig till Geraldton. De två skadade båtarna kommer att repareras så snart som möjligt och sedan gör de sitt bästa för att hinna med de övriga deltagarna.

Clipper 09-10 Round the World Yacht Race startade 13 september från engelska Humber och återvänder dit i juli 2010 efter 35 000 Nm oceansegling. Över 40 nationaliteter och 230 yrken finns representerade i besättningarna.

Ställningen efter Race 3

1. Team Finland 29 points
2. Spirit of Australia 26 points
3. Hull & Humber 21 points
4. Cork 20 points
5. Jamaica Lightning Bolt 20 points
6. Uniquely Singapore 17 points
7. Cape Breton Island 16 points
8. Qingdao 11 points
9. Edinburgh Inspiring Capital 8 points
10. California 4 points

Länk: www.clipperroundtheworld.com