24 november, 2009

Legendarisk veteranbåt till Båtmässan i Göteborg

En av Sveriges mest legendariska veteranbåtar, den omskrivna Petterssonbåten Viking X, kommer att visas på Båtmässan i Göteborg, 6–14 februari 2010. Viking X ingår i Sjöhistoriska Museets samlingar och det är första gången båten ställs ut på en mässa. Den kommer att finnas i Båtmässans speciellt uppbyggda träbåtshall, tillsammans med många andra vackra träbåtar.

Det intressanta med Viking X är att den är i originalskick.

– Den är mycket varsamt renoverad, egentligen bara lackad, säger Pierre Dunbar, ordförande i Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar.

Viking X har en spännande historia. Båten ritades 1925 av den legendariske båtkonstruktören CG Pettersson. Samma år gjorde CG Pettersson en berömd långresa runt Skandinavien för att visa upp sitt mästerverk. Med sig ombord hade han bland annat en fotograf och en levande maskot; grönapan Jocke.

Sällskapet lämnade Stockholm 20 juli 1925. Inombordsmotorn från Penta på åtta hästkrafter gav en toppfart på sju knop. Efter att ha rundat södra Sverige tog det närmare tre månader att nå Narvik. Båten lastades därefter på tåget till Luleå, sjösatte igen och fortsatte sin resa i vinterväder till Stockholm, dit man anlände 15 veckor senare.

Världens största databas för fritidsbåtsritningar
Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar och Sjöhistoriska museet håller som bäst på att skapa världens största databas för fritidsbåtsritningar. I februari flyttar skanningsprojektet in i träbåtshallen på Båtmässan i Göteborg.

– Vi uppmanar besökarna att ta med sig sina gamla ritningar till Båtmässan för att få dem dokumenterade. Vi har cirka 23 000 ritningar i våra arkiv men vi räknar med att lika många finns undangömda i människors byrålådor. Västkusten är en guldgruva när det gäller fritidsbåtsritningar, säger Pierre Dunbar, ordförande i Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar.

Målet är att skanna 5 000 ritningar varje år. Alla ritningar kommer att finnas tillgängliga på Internet, om upphovsrätten tillåter.

Om CG Pettersson:
CG Pettersson (1876–1953) är Sveriges mest kände båtkonstruktör. Han ritade över 1 000 båtritningar, allt från jollar till stora fartyg. Typiska kännetecken på motorbåtarna är att de är långsmala och har rak stäv. CG Pettersson gav också namn åt Petterssonbåten som kom till under 1920-talet.

Foto båten:Anneli Karlsson, Statens Maritima Museer.

Ritning: Ruffmotorbåt 9,00×2,10, ritad av C G Pettersson. Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar och Sjöhistoriska museet kommer att skanna fritidsbåtsritningar på Båtmässan.

Länk: www.batmassan.se