30 november, 2009

Vaktkaptener på Ericsson 4 belönade

Brad Jackson och Stu Bannatyne, som båda var vaktkaptener på Ericsson 4 (bilden) som vann Volvo Ocean Race 2008-09 har utnämnts till Sailor of the Year vid 2009 Yachting New Zealand Excellence Awards. Båda tillhör världens absoluta kappseglingselit och är tillsammans med ännu en New Zealändare, Mark Christensen, de enda som har vunnit Whitbread/Volvo tre gånger.

Jackson och Bannatyne seglade ombord på New Zealand Endeavour i racet 1993-94, då den båten vann maxiklassen. I tävlingen 2001-02 tog Bannatyne sin andra seger som besättningsman på Illbruck. Jackson tog sin andra seger på ABN AMRO ONE i tävlingen som hölls 2005-06. Den senaste segern innebär att både Jackson och Bannatyne har tre vinster vardera under fem race.

– Vi tycker att Brads och Stuarts långa seglarkarriär och den betydelse de har haft både för sporten och för sina kompisar i högsta grad är beundransvärd, säger chefen för Yachting New Zealand, Des Brennan.

– Det är väldigt få kappseglare som skulle ha klarat av vad de här två killarna har gjort.

Paret startade sin karriär tillsammans med Sir Peter Blake (1982 och 1989, och 2001 med Steinlager 2 besättningen), Grant Dalton (2001), och Mike Sanderson (2006) när denne vann Sir Bernard Fergusson för New Zealand Sailor of the Year.

Vid prisceremonin i Auckland, New Zealand, kommenterade Bannatyne utdelningen så här:

– Det var en riktigt trevlig överraskning att bli nominerad. Brad och jag är öldmjuka när vi ser vilka det är som har fått det här priset tidigare. Det krävs mycket för att vinna den här typen av seglingar, men det viktigaste är att få rätt folk i rätt besättning och vi har haft tur med det.

Bilderna:
Jackson styr under ett 24-timmarsrekord. Foto: Guy Salter/ERT.

Bannatyne mottar sin belöning bredvid Jacksons fru, Marlene.