16 december, 2009

Båttillverkaren Terhi Oy köper Silver Boats Ltd

De finska båtbolagen Terhi Oy och Silver Boats Ltd slås samman. Terhi Oy, som tillhör Otto Brandt-koncernen, köper hela Silver Boats Ltd affärsverksamhet. Genom köpet övertar Terhi Oy Silvers varumärken, sortiment och produktionsrättigheter. Silvers personal övergår i Terhi Oy:s tjänst. Affären inkluderar även Silvers fabrik i Ähtäri som således övergår i Terhis ägo.

Affären förstärker Terhis modellsortiment som tidigare bestått av Terhi och Sea Star. Mätt i antal producerade båtar förstärker Terhi (grundat 1972) sin position som en av Europas största båttillverkare. Årsproduktionen planeras bli ca 6,000 båtar av vilka hälften exporteras främst till Skandinavien.

Terhi Oy har nu en unik produktionskompetens. Det nya bolaget kan som enda europeiska tillverkare erbjuda båtar tillverkade av tre olika material; ABS-plast Terhi-båtar, glasfiber Sea Star-båtar och aluminium Silver AluFibre-båtar. Med dessa varumärken kan bolaget erbjuda sina kunder och återförsäljare ett komplett och konkurrenskraftigt sortiment.

Silvers Alufibre-sortiment inkluderar 16 båtmodeller. Den minsta modellen är Colibri (4,05 meter) och den största är Condor (7,30 meter).

Terhi ABS-båtarnas modellprogram består av 22 modeller från 2,35 till 4,75 meter.
Dessutom erbjuder Terhi Oy tre Sea Star-kabinbåtmodeller från 6,60 till 8,10 meter.

”Denna affär är en del av vår strategi att vara Finlands ledande båttillverkare samt att erbjuda våra kunder en möjlighet att välja en båt som passar deras behov. Vi vill föra vidare Silvers traditioner samt fortsätta med Silvers etablerade samarbetsarrangemang”, förklarar verkställande direktör Jarmo Sundin, Terhi Oy, som nu leder verksamheten även hos Silver.

”Den nordiska båtmarknaden behöver struktureras, speciellt nu när recessionen drabbat hårt vår bransch. Vi har redan en tid sökt en passlig kompanjon som kompletterar vår egen kärnkompetens. Terhi erbjuder en lyckad lösning som garanterar kontinuitet i vår verksamhet”, säger Patrik Anckar, f.d. verkställande direktör för Silver Boats Ltd.