2 februari, 2010

Många premiärer på årets Göteborgsmässa

Efter förra årets ekonomiska nedgång hårdsatsar nu båtbranschen på årets Båtmässa i Göteborg, 6-14 februari på Svenska Mässan. – Det märks att konjunkturen håller på att vända. Hela 20-talet nya motorbåtar kommer att premiärvisas och många utställare har ökat sin monteryta, säger Bengt Wallin, mässansvarig för Båtmässan. Mässans största motorbåt blir 14,5 meter långa Windy 48 Triton från Gillholms Marina, som får Sverigepremiär i Göteborg.

Stora företag som Targa och Bella, liksom lite mindre företag som Westline och Rocad, väljer att göra sina lanseringar på Båtmässan.

– Tittar vi på Sverigepremiärer så ser vi helt nya varumärken som Morgan, Faster, Atlantic och XO-Boats. Den svenska båtmarknaden tror på en ljusare framtid och väljer därför att ta in nya utländska varumärken, säger Bengt Wallin.

På Båtmässan i Göteborg blir det världspremiär på Rocad Boats nya modell Rocad 606 SD med dubbla självlänsar, bredare styrpulpet och större akterdäck.

Det blir mässpremiär för svenska Fred 25, en motorbåt byggd så att en rullstolsburen ska kunna använda båten helt själv. Båten är av aluminium och har en bred bogramp som är fällbar, vilket gör det enkelt att komma ombord. Däcket är stort och helt plant.

Engelska Princess Yachts är en av de riktigt stora i motorbåtsbranschen. Princess V42, en helt ny version av en den legendariska sport cruisern, får Sverigepremiär på Båtmässan. Den nya V42:an skiljer sig i många avseenden från tidigare versionerna. Den är nu bredare och längre med en total längd på drygt 44 fot. På akterdäck finns ett garage med plats för gummibåt eller vattenskoter, samt en stor solsäng. Princess finns i Svensk Båtcenters monter.

Bland världspremiärerna märks också Westline Boats Westline 34 Sport Cupé som bland annat har en stor taklucka som öppnas elektroniskt.

Targa har världspremiär på sin Targa 37 med IPS och ny förkabin och svenska premiärer på Targa 31 och Targa 44 med joystick.

Sandströms visar fyra nyheter. Först och främst blir det världspremiär för D-Cruiser 5.70 som precis färdigställts i fabriken.

– Sandströms är en utställare som det är extra roligt att ha med på Båtmässan. Företaget byggde i många år båtar under namnet Uttern. Varumärket köptes av Brunswick och senare flyttades produktionen till Polen. Alla undrade vad som skulle hända med de duktiga båtbyggarna i inre Norrland, säger Bengt Wallin.

– Resultatet ser vi nu. En ny generation driver företaget. Nya båtar och ett nytt varumärke har uppstått och på ”allvar” lanseras nu märket på Båtmässan. En av båtarna har världspremiär. Under 2009 ökade Sandströms sin försäljning med hela 70 procent, trots konjunkturnedgången.

Ytterligare ett antal stora motorbåtar visas vid bryggorna i B-hallen. Här finns utställare som Nord West, Forbina, Grand Rib, Tresfjord, Skilsö, Minor och Windy. Givetvis finns också Carlanders båtvarv med på Båtmässan för 51:a gången.

Länk: www.svenskamassan.se