8 februari, 2010

Garmin debuterar med ”High-End” VHF Radio

Garmin presenterar VHF 300, flaggskeppet bland Garmins VHF:er med funktioner som stöd för flera kommunikationsstationer ombord, platssparande ”black box” konfiguration och möjlighet till integrerad dual-band AIS mottagare. VHF 300 har en sändareffekt på 25 W och erbjuder anslutningsmöjligheter både via NMEA 2000 och NMEA 0183. Tack vare designen med black box kan den monteras i stort sett var som helst för att spara dyr plats vid instrumentpanelen.

Användaren sköter enheten via handburna mikrofonen GHS™ 10. Den har en skarp 2” LCD display, dedikerade fasta knappar för standardfunktioner samt tre flerfunktionsknappar övriga funktioner och inställningar. En VHF 300 har stör för upp till tre stycken GHS 10 som har inbyggd mikrofon och högtalare för båtar med flera kommunikationsstationer och använder antigen den medföljande 4” aktiva högtalaren med volymratt eller en passiv högtalare från tredjepartstillverkare. Vid användning av VHF 300 på flera stationer i båten kan systemet även fungera som intercom mellan platserna.

Med VHF 300 får du även funktioner som NOAA vädernotifiering, klass D Digital Selective Calling (DSG) och positionstracking som låter användaren lokalisera och följa upp till tre båtars position. Radion är även utrustad med en tvåvägs 30 watt hailer kompatibilitet för kommunikation med andra båtar eller ljungmän på däck. Användaren kan också återspela upp till 90 sekunder av det senast inkomna röstmeddelandet med endast en knapptryckning.

För de som vill utnyttja det populära AIS systemet erbjuder Garmin VHF 300 AIS, en VHF som kombinerar alla ovan nämnda funktioner med hela fyra stycken inbyggda mottagare. En dedikerad för VHF kommunikation, en för DSC och två dedikerade AIS mottagare. VHF 300 AIS tar emot både klass A och klass B signaler samtidigt och säkerställer att ingen kritisk information går förlorad.

AIS ger fritidsskepparen helt nya möjligheter att identifiera och undvika andra större fartyg på långt såväl som kort avstånd, oavsett sikt. AIS ger detaljerad information som identitet, position, fart och kurs för fartyg utrustade med AIS transponder. Användaren kan enkelt se AIS mål direkt i det digitala sjökortet i den kompatibla sjökortsplottern.

VHF 300 och VHF 300 AIS kommer finnas tillgängliga under första kvartalet 2010 kommer att kosta rekommenderat cirkapris 7 595 kr respektive 9 795 kr.

www.garmin.se

Kommentarer

Beckman 20:50:00 2010-02-14

Bra, men för för en så påkostad produkt finns inte L1 oL2 banden. ANMÄRKNINGSVÄRT!!!!