9 februari, 2010

Sjöassistans nya utbildning ökar jämställdheten på sjön

Förra året tog 10 600 personer förarbevis för båt. Av dessa var bara cirka 2 600 kvinnor. Det ska Sjöassistans ändra på och erbjuder nu en ny utbildning enbart för kvinnor. – Kan vi få fler att ta båtkörkort ökar säkerheten ombord. Därför vill vi att fler kvinnor tar Förarintyg, säger Kenth Bill, marknadschef på Sjöassistans.

Women Only Förarintyg heter den nya utbildningen som är indelad i två steg. Det första steget sker i hemmet framför din dator och i din egen takt. Steg två genomförs gemensamt under två dagar under Sjöassistans ledning i endera Nacka Strand eller Långedrag utanför Göteborg.

I utbildningen, som startar i april, ingår teori, sjösäkerhet och båtpraktik. Deltagarna får bland annat känna på att manövrera båt, pröva att använda VHF och navigation. Hela utbildningen avslutas med ett formellt examensprov för Förarintyg.

– Vi har redan fått in anmälningar vilket visar att intresset är stort. Förutom ökad säkerhet ombord innebär det fler med nautisk kompetens, vilket gör att man kan navigera i nya vatten och upptäcka okända ställen i skärgården, säger Kenth Bill.

Siffrorna på hur många Förarintyg som totalt utfärdats har tagits fram av Nämnden För Båtlivsutbildningen (NFB).

– Samhället i stort är allt mer jämställt, men inte sjölivet. Det är något som vi vill ändra på, säger Kenth Bill.

www.stockholmradio.se