12 mars, 2010

Djungel och äventyr på Vildmarksmässan

30 procent fler resmålsutställare finns på plats på Vildmarksmässan i år. Här finns resor till när och fjärran med olika nivåer av spänning och utmaning. I seminarie-programmet för Vildmarksmässan och Svenska Flugfiskemässan erbjuds drygt 100 kostnadsfria föreläsningar där inspirerande personer berättar om spännande resmål. De tipsar även om intressanta resmål – från Papua Nya Guineas djungel till den svenska skärgården. Nedan följer några exempel från det innehållsrika seminarierprogrammet.

På Vildmarksmässan finns möjligheter att drömma sig bort till flera exotiska resmål. Borneo och Papua Nya Guinea sägs vara vår världs sista utposter för det outforskade och här finns möjlighet att uppleva ett unikt äventyr i en värld präglad av storslagen natur och fängslande kulturer. Varje dag upptäcks nya arter av både växter och djur tidigare okända för mänskligheten. På dessa tropiska öar finns det dessutom fortfarande oupptäckta stammar från en uråldersbefolkning som håller sig isolerade från omvärlden gömda i en tät och artrik tropisk regnskog.

Solförmörkelseresa i Sydamerika
Den totala solförmörkelsen i Patagonien i juli i år kommer att bli en mycket speciell upplevelse. Hit går en resa i astronomins anda, som bland annat inkluderar ett besök till det berömda observatoriet Paranal i Atacamaöknen i norra Chile och en mängs mäktiga naturupplevelser. Vandringen i Torres del Paine i södra Chile beskrivs som en av världens vackraste. Förutom de karaktäristiska bergstopparna kan man här också beskåda den kalvande glaciären Perito Moreno och de turkosa isbergen.

Hit finns paketresor men det går naturligtvis lika bra att resa på egen hand. Morgans Sjöströms
föreläsning ”Chile – Bergslandet” syftar till att ge information och kunskap som gör att människor från Sverige vågar resa och vandra i Sydmarerika på egen hand. Claes Grundsten är en annan van fjällvandrare som kommer till mässan för att dela med sig av praktiska tips inför vandringen. Han är också en av fotograferna som visar upp fantastiska bilder på Fotoscenen. På Outsidescenen vid Vildmarkscaféet avlöser proffsäventyrarna varandra och ger tips och inspiration till både nybörjare som mer erfarna.

Från ökenhetta till iskyla
En stor kontrast till djungel och öken, men med lika spektakulära vyer, är resorna till Grönland och Arktis med polarguider. Grönlandsresor som arrangerar resorna kombinerar segling och klättring på en expedition till det arktiska Jan Mayen. Expeditionen startar med segelbåt från norra Island och seglar sedan de 60 milen till Jan Mayen och under färden finns det möjligheter att se delfiner, späckhuggare, knölvalar och grönlandsvalar.

Som lite kuriosa kan nämnas att när Napoleon Bonaparte förlorade slaget vid Waterloo, hade några av dagens grönlandsvalar redan passerat 50-årsstrecket. Grönlandsvalen kan nå en ålder av över 250 år och är därmed det däggdjur i världen, som blir allra äldst.
Grönlandsresor erbjuder även en kajakexpedition i den grönländska vildmarken. I byn Upernavik, 60 mil norr om polcirkeln finns en skärgård med bra förutsättningar för paddling. Det finns över 100 öar i skärgården där vädret är stabilt med svaga vindar och låga vågor.

Näräventyr
För att få ett närmare äventyr med kajakpaddling finns det goda möjligheter till detta i Stockholms skärgård med sina närmare 25 000 öar. Flera företag i Roslagen gör gemensam sak på Vildmarksmässan och marknadsför sin skärgård där det bland annat finns möjlighet att se havsörn och säl. Skärgårdsguiderna ger guidade fisketurer efter gädda, gösa, havsöring, abborre och lax i Stockholms skärgård från Furusund i norr till Nyköping i söder. Mälardalens sportfiske finns också på plats och tipsar om bra fiskevatten i Stockholms närhet.
”Näräventyret” kommer att nämnas av flera föreläsare under Vildmarksmässan, vars övergipande tema är just att ”Äventyret är närmare än du tror”. Äventyret väntar bakom hörnet. Det finns mängder av upplevelser i stadens direkta närhet men man kan ibland behöva hjälp att upptäcka dem.

Vildmarksmässan äger rum på Stockholmsmässan den 11-14 mars.

Läs mer: www.vildmarksmassan.se