24 mars, 2010

Ny varuhuskedja hissar seglen

Allt började med en lite olustig känsla av att båtprylar egentligen är alldeles för dyra. Resultatet blev en ny varuhuskedja. I slutet av mars öppnar Wänlunds Fritidsvaruhus i Järfälla.

Tanken att man ibland får betala för mycket för en viss vara drabbar de flesta då och då. Men eftersom Mikael Kuylenstierna, Mats Wänlund och bröderna Niclas och Eric Bengtson jobbat så mycket med handel och butiksetableringar, slutade det inte med bara en tanke.

– Vi började spåna om att det var så dyrt med båtgrejer och att man borde göra något åt saken, minns Niclas Bengtson, en av delägarna. I början var det kanske inte så där jätteseriöst, men ju mer vi pratade desto mer insåg vi vilken bra idé det var. Och nu står vi här med ett helt varuhus på halsen, säger Niclas och skrattar.

– Genom att starta Wänlunds vill vi visa att det går att köpa båtprylar till riktigt låga priser utan att för den skull behöva tumma på kvalitén.

Expansiva planer
Den 25 mars slår vännerna upp portarna upp till Wänlunds Fritidsvaruhus i Stäket, Järfälla. Hela 1 400 m2 är då fyllda med över 10 000 båt- och fritidsartiklar. Men även om varuhuset blir Sveriges största i sitt slag, har ägarkvartetten ännu större planer.

– De första varuhusen öppnar vi i Stockholmstrakten. Förhoppningsvis går det så bra att vi öppna ett par varuhus i Göteborg om ett par år. Får man sen drömma vidare vore det förstås fantastiskt om Wänlunds Fritidsvaruhus fanns över hela Sverige någon gång i framtiden.

Kvalitetsprodukter till lågpris
Låga priser och samtidigt bra kvalitet brukar vara en ekvation som kan vara svår att lösa. Men Niclas menar att det inte alls är någon omöjlighet.

– Vi lägger krutet på storsäljarna, köper in stora partier och direktimporterar många varor utan mellanhänder. Det gör att vi kan sälja kvalitetsprylar utan att de kommer att kosta skjortan. Ibland blir priserna så låga att vi tror kunderna kommer att höja rejält på ögonbrynen.

Namn med anor
Namnet Wänlunds klingar bekant för många i den något äldre generationen. För några decennier sedan var den framlidne Olle Wänlund en stor profil i cykel- och båtkretsar. Olle var också delägaren Mats Wänlunds farfars bror. Snart kommer alltså även en yngre generation att koppla ihop namnet Wänlund med båtar och en aktiv fritid.

En komplett kvartett
Mats Wänlund har tidigare jobbat som varuhuschef på K-Rauta och Jula. Mikael har varit chef på Hemköp, Jula och K-Rauta. Eric har jobbat som både inköpare och projektledare. Niclas driver det snabbväxande städbolaget Rengörare Näslund. Tillsammans menar de att de har det koll på det viktigaste som krävs för att de skall kunna lyckas.

– Självklart är det en styrka att vi kompletterar varandra så bra, menar Niclas. Att tillsammans med sina bästa vänner sjösätta ett projekt som det här är något av det roligaste man kan göra. Jag kan knappt bärga mig tills den 25:e då vi får möta våra kunder för första gången.

Bildtext: Varuhuset öppnar den 25 mars i Stäket, Järfälla. Eric Bengtson, Niclas Bengtson, Mikael Kuylenstierna och Mats Wänlund är kvartetten bakom satsningen.

www.wanlunds.se

Kommentarer

John Ondahl 16:50:05 2010-05-05

Ett fantastiskt varuhus. Jättebra grejor till otroligt låga priser. Hit skall jag gå många gånger och jag skall tipsa alla mina bekanta att göra ett besök! Sådana här affärer behövs verkligen. Lycka Till!