28 april, 2010

Yamaha toppar listan över stulna båtmotorer

Mellan åren 2004 och 2009 ersattes båtägare med 68 miljoner för stulna båtmotorer. Antalet stulna motorer var 1 778 och Yamaha är det märke som toppar listan över antalet stölder. Det visar färsk statistik från Länsförsäkringar. Nu är båtägarna i full gång med vårrustning inför sjösättningen. För en del är det första gången de tittar till båten efter vintern, och många stölder upptäcks nu. Majoriteten av de motorer som stjäls är utombordare och moderna fyrtaktare är mest attraktiva.

– Flertalet stölder sker när båten är på land och många upptäcker inte stölden förrän långt senare, säger Rikard Elleberg, produktspecialist på Länsförsäkringar.

De senaste sex åren har Länsförsäkringar tagit emot 1 778 anmälningar om stöld. Under samma period ersattes båtägare med 68 miljoner kronor för stulna båtmotorer.

– Det är väldigt trist att komma ut till båten och upptäcka att motorn är borta, de dyraste kan ju kosta upp till 300 000 kronor. Och även om man får ersättning så är det här ett tråkigt sätt att börja båtsäsongen på, säger Rikard Elleberg.

De motorer som anträffas hittas ofta i Polen och Baltikum. Stölderna är välorganiserade och det är vanligt att det stjäls flera motorer vid samma tillfälle, både stora och små.

– Det stjäls från båtar i stort sett överallt, avslutar Rikard Elleberg. Både på stora orter och marinor och längs fridfulla insjöar mitt i Sverige. Ingen plats är helt säker. Vare sig man har båten vid fritidshuset eller på båtvarv måste man hålla uppsikt.

Vanligaste stulna motormärken (utombordare) 2004-2009:
Yamaha, 590 st
Suzuki, 201 st
Mercury, 295 st
Honda, 183 st
Evinrude, 92 st
Johnson, 79 st

Tips för att förhindra stöld under vinterförvaringen:
• Förvara om möjligt motorn inomhus.
• Gör tätare besök vid båten under vintern.
• Be någon fastboende se till din båt eller samverka båtgrannar emellan.
• Skaffa en spårsändare som signalerar om någon bryter strömmen eller rör kablarna.
• Gravera in ditt personnummer på flera ställen på motorn.
För ytterligare information kontakta:

Foto: Yamarin.

www.lansforsakringar.se