12 maj, 2010

Ett älskvärt båtland

Båtsemester i Danmark heter en skrift som turistorganisationen Visitdenmark tagit fram inför sommaren 2010. Det är mer än en vanligt turistbroschyr. Texten är skriven av författaren och båtjournalisten Erling Matz, som har stor erfarenhet av att familjesegla i Danmark.

Här finns praktiska råd, tips om bra hamnar men också skarpa och roliga iakttagelser om skillnader mellan danskt och svenskt. Både vad gäller båtliv men också kulturella skillnader i stort.

Artiklarna har rubriker som: Att segla i dofternas rike. Lugn segling med smak av hav. Små land med stora upplevelser. Ett hav av fynska frestelser.

– Första gången jag seglade till Danmark var 1968, skriver han.

– Efter drygt tre dygn från Stockholm var första danska hamn Tårbæk norr om København. Nöjesfältet Dyrehavsbakken lockade. Min stora upplevelse var en barbröstad dam som kelade med en boaorm. Kabarénumret efter var en man som fick underlater att dra små vagnar. Så är det i Danmark. Kontraster, men alltid med ett smil. Förra året var vi på hönsskitning – en sorts bingo. Danmark har något för alla åldrar och alla intressen.”

Skriften ”Båtsemester Danmark 2010” finns att ladda ner som pdf på www.visitdenmark.se