18 maj, 2010

Kryssningsbranschen i Europa fortsätter växa

Kryssningsintresset fortsätter att öka i Europa. Skandinavien visar en rekordstor ökning. Nästan fem miljoner européer kryssade under 2009, tolv procent fler än 2008. Bara i Skandinavien har antalet passagerare ökat med 41 procent, vilket är den största ökningen någonsin, visar den senaste rapporten från European Cruise Council, ECC*.

ECC:s årliga rapport visar en fortsatt positiv trend inom kryssningsbranschen. I alla undersökta europeiska länder har antalet passagerare ökat sedan 2008, och Skandinavien toppar listan med den rekordstora ökningen på 41 procent. Mycket positiva siffror om man tänker på den ekonomiska kris som drabbade stora delar av världen under 2009. Att MSC Cruises samtidigt ser en ökad försäljning styrker resultatet i undersökningen.

– Den kraftiga ökningen av antalet kryssningsresenärer beror till stor del på att fler och fler upptäcker fördelarna med att kryssa och ser det som en prisvärd, bekväm och upplevelserik semesterform, säger Claes Tamm, nordisk chef på MSC Cruises.

Ytterligare en anledning till den snabba ökningen i kryssningsbranschen är det stora utbudet av prisvärda kryssningar som finns på marknaden.

– Alla våra kryssningar är väldigt efterfrågade, och Medelhavet är populärast just nu vilket man kan förklara med våra förmånliga Fly & Cruise-paket som nu efterfrågas alltmer, berättar Claes Tamm.

Medelhavet fortsätter vara den populäraste destinationen för européer med nästan tre miljoner passagerare 2009, vilket står för 58 procent av den europeiska kryssnings- marknaden. Även intresset för att kryssa i Karibien står sig bra, och motsvarar 24 procent av marknadsandelen.

Fortsatt ljusa framtidsutsikter
Enligt Claes Tamm ser framtiden mycket ljus ut för kryssningar. Kryssnings-penetrationen, det vill säga hur många som åker på kryssning i relation till antalet invånare, ligger i England på 23,5 personer som kryssar per 1 000 invånare. I Skandinavien ligger idag motsvarande penetration på 7,1.

– Dessa siffror visar en stor potential på den skandinaviska marknaden och vi kommer att få se en fortsatt kraftig ökning av skandinaviska kryssningsgäster framöver, berättar Claes Tamm.

Kryssningar har blivit en semesterform för alla och tack vare ett ökat utbud av prisvärda kryssningar har den populära resformen förstärkt sin plats på marknaden. Att Medelhavskryssningar efterfrågas mer än kryssningar i Karibien kan vara en konsekvens av att resenärer föredrar en närmare rutt framför en mer exotisk för att få lägre flygkostnader. MSC Cruises har även märkt en ökad efterfrågan på särskilda destinationer.

– De två mest populära rutterna är dels i östra Medelhavet med MSC Magnifica som invigdes i mars 2010 med avgång från Venedig och med stopp i bland annat Dubrovnik och Izmir och västra Medelhavet med MSC Splendida med avgång från Rom med stopp bland annat i Tunis och Barcelona, säger Claes Tamm.

*Statistik från European Cruise Council, ECC/IRN research, 2010.