18 maj, 2010

51 hamnar och 36 stränder hissar Blå Flagg

51 hamnar och 36 stränder runtom i Sverige hissar i år den blå flaggan, bland dessa är det fyra nya hamnar och en ny strand som får utmärkelsen. Den internationella miljöutmärkelsen Blå Flagg delas ut av Stiftelsen Håll Sverige Rent och står för en ren, säker och turistvänlig anläggning. En hamn eller strand som har Blå Flagg värnar extra mycket om våra hav och sjöar samt arbetar med att öka miljömedvetandet inte bara inom den egna verksamheten utan även gentemot turister och lokalbefolkningen.

Bland de 87 hamnar och stränder som tilldelats miljöutmärkelsen Blå Flagg i år finns det fyra nya hamnar, Lysingsbadets gästhamn (Västervik), Mariefreds gästhamn, Strängnäs gästhamn, Waxholms marina och en ny strand, Strandbadet Haga Park, Mörbylånga.

Blå Flagg är den enda miljöutmärkelsen av sitt slag som finns för hamnar och stränder. För att få utmärkelsen Blå Flagg måste stränderna uppfylla ett antal kriterier som rör bl a vattenkvalitet, säkerhet, service och miljö.

Utöver dem finns ett antal rådgivande riktlinjer. Stränderna ska ha god badvattenkvalitet, ordentligt med livräddningsutrustning samt ha information om känsliga naturområden i närheten. Hamnarna ska ha en hög säkerhetsstandard, vattnet ska vara rent och fritt från exempelvis oljespill och skräp och en miljöstation måste finnas på plats.

– I år har ett nytt kriterium införts som innebär att alla gästhamnar med Blå Flagg ska kunna ta emot båtarnas toalettavfall, säger Jessica Ångström, projektledare på Håll Sverige Rent. Rent vatten är en av Blå Flaggs hörnstenar och nu blir det obligatoriskt för hamnar med utmärkelsen att erbjuda denna service.

Hamnar som saknar denna möjlighet får ett år på sig, annars förlorar de den blå flaggan. Detta ligger även i linje med den utredning som Transportstyrelsen presenterade tidigare i år gällande ett utsläppsförbud av toalettavfall från fritidsbåtar.

– Blå Flagg har funnits i Sverige sedan 1994. I år är det ett antal hamnar och stränder som har hissat Blå Flagg i 10 samt 15 år, säger Jessica Ångström. Vi tycker att det är mycket roligt och vill ge extra uppmärksamhet till dessa anläggningar som har arbetat för att förbättra sitt miljö- och hållbarhetsarbete under alla dessa år.

Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse för hamnar och stränder och drivs internationellt av FEE, Foundation for Environmental Education. Håll Sverige Rent administrerar miljöutmärkelsen i Sverige. I år hissas cirka 3400 flaggor runtom i världen. Sverige är ett av 40-tal länder, både inom och utanför Europa, där strand- och hamnbesökare kan välja en anläggning med Blå Flagg och därmed försäkra sig om att den har en viss standard. Blå Flagg-säsongen invigs den 5 juni på Världsmiljödagen.

En lista på samtliga 87 hamnar och stränder som i år får Blå Flagg bifogas med pressmeddelandet samt finns att läsa på webbplatsen www.hsr.se/blaflagg.

Bilden:
Foto: Stiftelsen Håll Sverige Rent.