21 maj, 2010

Knappt 50 dagar kvar till Eurocard Gotland Runt

Årets upplaga av Eurocard Gotland Runt, Sveriges och en av världens största havskappseglingar, har redan slagit rekord i tidiga anmälningar. Med 50 dagar kvar till starten i Sandhamn den 7 juli är redan över 80 båtar anmälda. Det är fler än vid motsvarande tid i fjol och skapar förhoppningar om ett rekordstort antal startande. Bland de anmälda finns många av landets främsta seglare samt en riktig seglarkung, Norges Kung Harald, som kommer till tävlingen med sin snabbseglande TP52:a ”Fram”. Det blir något att bita i för den svenska kappseglingseliten!

De hittills anmälda båtarna är förutom från Sverige också från Norge, där självaste Kung Harald deltar, samt från Finland, Estland, England och Tyskland och representerar alla former av kappseglingsyachter, från utpräglade tävlingsmaskiner till mindre entypsbåtar och många populära familjebåtar.

– Det är roligt att se att intresset för Eurocard Gotland Runt fortsätter att öka och särskilt roligt är det att se så många ”vassa” ekipage, däribland Kung Haralds TP52:a. Vi vet att kungen kommer hit för att vinna, senast vann han både sin klass i SM i havskappsegling och Eurocard Gotland Runt. Jag hoppas också att det ökade intresset resulterar att vi i år kommer att ha över 300 deltagande båtar i tävlingen, säger Tävlingsledaren Fredrik Feldreich.

Precis som i fjol innehåller seglingsprogrammet under Sandhamn Race Week fyra intensiva kappseglingsdagar med invigning och en ”Finnkamp” redan på fredagen den 2 juli. Man kan säga att detta är den svenska seglingssportens svar på de stora, internationella seglingsveckorna, där Cowes Week i Storbritannien är den namnkunnigaste. Den stora seglingsfesten fortsätter och når kanske sin höjdpunkt på onsdagen den 7 juli kl 12 00 då första starten i Eurocard Gotland Runt går. Sandhamn Race Week avslutas lördagen den 10 juli med prisutdelningen för Eurocard Gotland Runt och Eurocard Classic Baltic Race, det som vanvördigt i Sandhamnsmun brukar kallas för ”antikrundan”, de klassiska yachternas egen tävling. Då kommer drygt 400 segelbåtar i ett tjugotal klasser och mer än

3 000 tävlingsaktiva att ha kämpat på banorna vid Sandhamn och ute på Östersjön.

Nytt för årets Eurocard Gotland Runt är att de klassiska båtarna nu också rundar Visby-bojen. Den längsta banan med två varv runt Gotland utgår eftersom de stora och mycket snabba 60-fotstrimaranerna inte längre deltar i tävlingen. Årets banor kommer att variera i längd mellan ca 300 och 450 M.

Huvudsponsor för tävlingen är som tidigare Eurocard, men också när det gäller antalet sponsorer ser årets upplaga av tävlingen ut att kunna slå tidigare rekord.

www.ksss.se