21 maj, 2010

Fisksätra Firally – Skärgårdens slitvarg

På Fisksätra varv i Saltsjöbaden, Stockholm byggdes mellan 1962 och 1970 ca 100 st Fisksätra Firally åt Marinen, Sjöfartsverket, Polisen, Tullen m.fl. Den gjordes även i en s.k. ”Privatversion” som ofta köptes som passbåt av sommarboende i skärgården som ville ha´ en säker, stabil och oöm båt som kunde frakta såväl passagerare som gods.

Båten är byggd i kraftig plast och är 6 m x 2 m. Beroende på motor gör den vanligtvis 20 – 30 knop. Priset 1966 var ca 30 000 kr avhängigt utrustningsvalet.

– För drygt två år sedan funderade undertecknad och ett par andra Firallyägare på att bilda en Firallyklubb för erfarenhetsutbyte. Vi började leta och har nu hittat och värvat 49 ”FirallyKaptener” till vår klubb, säger Hans Brandt i Firallyklubben.

– Det är huvudsakligen året-runt-boende i Stockholms skärgård som arbetar som skogshuggare, elektriker, veterinärer, tillsyningsmän åt Skärgådsstiftelsen, taxibåtsförare m.fl., men också sommargäster som behöver en tålig båt för att köra förlängda säsonger till sina ställen.

Båtarna finns huvudsakligen inom området Stavsnäs, Saltsjöbaden, Dalarö och utåt.

”Medlemskapet” är gratis och klubben ger ut ca fem informationsbrev per år, hemsidan håller på att utvecklas, dekaler är under framtagning och mycket annat är på gång.

www.firally.se