21 maj, 2010

Honda i samarbete med Light Marin

Företaget Light Marin Europa AB introducerar ett för Sverige nytt båtmärke. Modellen LM 75 är deras första båt. En RIB-båt för framtiden; den är lätt och har superstarkt skrov som kräver mindre motor för samma prestanda som andra båtar i samma storlek. Genom en mindre motor med lägre utsläpp samt miljövänlig tillverkningsprocess blir belastningen för miljön mindre.

Pressrelease:

Vakuumgjutningen sker under en stor plastpåse så att kemikalie-exponeringen för produktionspersonalen blir minimal, jämfört med handlaminering med roller i en öppen produktion. Utsläppen blir i princip obefintliga genom den slutna tillverkningsprocessen.

Grundarna Curtis Emerson och Kent Hamberg:
“Anledningen till att vi valde Honda som samarbetspartner för motorerna är att Honda står för miljövänligt tänk och låga utsläpp. Hondas profil stämmer väl överens med Light Marins tillverkningsprocess.”

Mikael Comrin, Honda:
“Anledningen till att vi valt att samarbeta med Light Marin är att dom har en tillverkningsprocess som är miljövänlig. Inom Honda uppmuntrar vi nytänkande och att jobba hårt för att uppnå sina drömmar och Light Marin visar verkligen på detta.”

LM75 är tillverkad i ett sandwichlaminat med divincell som i sin struktur har en stor flytkraft. Skrovet vakuumgjuts med balkar och spant, allt på en gång. Skrovet är ett helt nytt tänk, det är en ultralätt konstruktion med samma skrovstyrka som en 50 fots racingbåt och har en lyftkraft på 1,3 ton. Curtis Emerson har konstruerat båten och står även för designen.

Tekniska data
Båten är 7,5 m lång och 2,9 m bred. Djupgåendet är 0,48 m och vikt utan motor är 450 kg. Det är mindre än hälften mot vad båtar i samma storlek väger! Skrovet är dessutom sju gånger starkare än traditionellt handlaminerade skrov.

Samarbete har redan startas med ett antal återförsäljare bland annat Stockholm Motor Yacht.

www.honda.se