7 juni, 2010

En av Erlangs skapare bygger båtelsystem med Erlang

Tony Rogvall, en av skaparna bakom programmeringsspråket Erlang, har utvecklat delar av SeaZones nya digitala elsystem för båtar och fordon med Erlang. På den årliga utvecklarkonferensen Erlang Factory i London, den 7-11 juni, berättar Tony om varför och hur Erlang varit den naturliga och optimala utvecklingsplattformen för SeaZone. – Erlang är en helt suverän utvecklingsmiljö när man vill skapa mycket robusta och feltoleranta distribuerade realtidsbaserad system på kort tid. Ett elsystem måste självklart vara tolerant och driftsäkert oavsett miljö och användningsområde, men just i båtar och andra fordon är det otroligt viktigt att det fungerar klanderfritt. Livet kan hänga på det och på sjön utsätts systemet för extremt stora påfrestningar, förklarar Tony Rogvall, utvecklare och delägare på SeaZone.

Kärnan i SeaZones elsystem är den digitala elcentralen powerZone som du ansluter båtens eller fordonets elförbrukare till. Den programmeras för att styra elfunktionerna på önskat sätt. Konfigurering sker antingen direkt i centralens infällda skärm eller via en vanlig dator (via nätverksanslutning). Kommunikationen mellan elcentralen powerZone och övriga produkter i SeaZones elsystem sker med det CAN-baserade protokollet CANopen.

– CANopen är ett kraftfullt, flexibelt och stabilt protokoll som används på bred front i inbäddade systemet inom automations-, fordons- och inte minst den marina industrin. Med CANopen kan också den vanliga nätverksanslutningen Ethernet användas för att upprätta kommunikationslänkar mellan elsystemet, datorer, routrar och andra system. Det gör systemet framtidssäkrat och öppet för integration med många olika och framtida system, påpekar Tony Rogvall.

Erlang har använts för att skapa bryggan mellan elsystemet, datorer och routrar över Ethernet, Wifi och CAN. Det innebär till exempel att elen kan fjärrstyras trådlöst via Wifi från en dator eller en smartphone. SeaZones sinnrika konstruktion innebär att alla styrfunktioner integreras och kommunicerar med samtliga elförbrukare digitalt. Det reducerar antalet kablar till endast en tunn nätverkskabel.

Om Tony Rogvall och Erlang
Tony Rogvall skapade, tillsammans med Joe Armstrong och andra utvecklare på Ericsson, programmeringsspråket Erlang i slutet av 80-talet för utveckling av styrsystem i telefonväxlar. Delar av forsknings- och utvecklingsteamet, med bland andra Tony Rogvall, Joe Armstrong och Jane Walerud, startade sedan programvaruföretaget Bluetail i slutet på 90-talet. Tony Rogvall är också en av grundarna till Synapse Mobile Network och tillsammans med hårdvaruexperterna Björn Evestrand och Erik Ettestam driver han företaget SeaZone.

Erlang Factory London 2010 pågår den 7-11 juni i Londons Old Sessions House. För mer information om konferensen och Tonys föredrag:

www.erlang-factory.com