14 juni, 2010

Rekordstort startfält i JSM i segling

Intresset har aldrig varit större för Junior-SM i segling än i år. 592 båtar med närmare 1 000 barn och ungdomar upp till 15 år har anmält sig till KSSS kappseglingar i Saltsjöbaden 18-22 juni. – Vi gläds åt att seglingssporten ökar i popularitet och lockar så många ungdomar, det här blir årets seglarfest, säger Fredrik Lassenius, KSSS sportchef.

Med 592 båtar och windsurfingbrädor och närmare 1 000 barn och ungdomar som seglar blir årets JSM den största ungdomstävling i segling som någonsin arrangerats i Sverige. Den 18 juni drar tävlingarna igång på Baggensfjärden utanför Saltsjöbaden i Stockholm och pågår till den 22 juni.

Alla juniorklasser finns representerade, 29er, 49er, 420, Bic Tecno 293 OD, E-jolle, Laser Radial och Laser standard, Optimist, RS Feva, Zoom 8 och windsurfingklassen Kona ONE.

I år har en ny klass för de yngsta skapats kallad Optimist Xtra Small (XS). Syftet är att även de yngre optimistseglarna ska kunna delta på Junior SM på egna villkor. Detta nya koncept har tagits fram tillsammans med Svenska Optimistjolleförbundet och är ett komplement till övriga optimistklasser. Formatet för Optimist XS kommer vara kortare seglingspass och närmare land än tidigare men kappseglingarna blir ändå på riktigt.

– JSM ska vara en familjefest där vi vill skapa de bästa förutsättningar för alla juniorseglare i olika åldrar med olika mycket erfarenhet från kappsegling, säger Håkan Andersson, tävlingsledare för KSSS JSM 2010.

Samtidigt pågår en tredagarstävling för ungdomar med katamaraner, Formula 18 Raid Revenge, där man tävlar på en havsbana mellan 18 och 21 juni.

JSM pågår i fyra dagar och kantas av underhållning, prova-på-aktiviteter och andra festligheter i Saltsjöbaden för seglare och deras familjer, bland annat kommer kända elitseglare från Volvo Ocean Race och America’s Cup på besök och ett kungligt arrangemang väntas också inträffa.