15 juni, 2010

Juniorer och världsstjärnor på samma vatten under Stena Match Cup Sweden

Jr Cup, tävlingen som kopplar ihop svenska juniorer med världens seglaress, seglas i år 5-7 juli under Stena Match Cup Sweden-veckan på Marstrand. Juniorerna seglar i tremannalag för att utvecklas inom kommunikation, ledarskap ombord och bansegling i allmänhet.

Pressrelease:

Jr Cup arrangeras av Svenska Seglarförbundet och seglades första gången 2005 i Malmö i samband med America’s Cup-seglingarna. Tävlingen har sedan dess aktivt arbetat för att sammanföra seglingsjuniorer med de stora världsstjärnorna inom seglingen. Årets Jr Cup seglas i Marstrand under perioden 5-7 juli i samband med Stena Match Cup Sweden.

Jr Cup kan hantera maximalt 64 lag och högst 3 lag per klubb får anmäla sig. Några utvalda internationella juniorlag kommer också att delta. Varje enskild besättningsmedlem får vara max 20 år (född 1990 eller senare) och den totala åldern på besättningens tre medlemmar får inte överstiga 50 år.

– För oss är det otroligt kul att de kommande seglarna kan tävla på samma arena som världens nuvarande största stjärnor. Eftersom de befinner sig på samma plats och tävlar på samma vatten skapas många naturliga möten som är inspirerande för våra juniorer, säger Stefan Rahm, Förbundsdirektör/Sportchef på Svenska Seglarförbundet.

Jr Cup seglas i snabba race i sprintformat, med åtta båtar som startar samtidigt och seglar en bana på ca 10 minuter. Först seglas kvalseglingar och därefter finalseglingar. 2010 seglas tävlingen med Pelle Petterson-ritade C55:or. För att förutsättningarna ska vara lika står arrangörerna, Marstrand Segelsällskap, Lerums Segelsällskap samt Kullaviks kanot och kappseglingsklubb, för tävlingsbåtarna.
Se även: www.svensksegling.se/jrcup

Om Stena Match Cup Sweden
Stena Match Cup Sweden är ett av Sveriges största publika evenemang och en av tio VM-deltävlingar för herrar i World Match Racing Tour. Evenemanget pågår på Marstrand 5–11 juli 2010 och drar normalt 100 000 besökare varje år. Stena Match Cup Sweden anordnas av GKSS i samarbete med Brandspot. GKSS ansvarar för de sportsliga delarna och Brandspot för de kommersiella rättigheterna.

Om Svenska Seglarförbundet
Svenska Seglarförbundet är ett specialidrottsförbund anslutet till Svenska Riksidrottsförbundet, RF och vi har cirka 127.000 medlemmar fördelade på 435 klubbar, 17 distrikt och 79 klassförbund. Tillsammans med våra distrikt, klubbar och klassförbund arbetar vi aktivt för att stärka idrotten segling, öka antalet kappseglare och skapa en stark elit.

www.svensksegling.se