16 juni, 2010

Internationell festival för klassiska träbåtar i Trosa

Trosa Seglar Vackert arrangeras i år 3 till 8 augusti. Då bjuder skärgårdsidyllen på en enastående festival med klassiska, seglande träbåtar från åtta nationer. Redan nu är 105 yachter anmälda och man räknar med att 150 båtar kommer att delta i de olika evenemangen. Förutom publikvänliga seglingstävlingar, SM och uppvisningar händer saker både till havs och på land.

Under första veckan i augusti är Trosa mötesplatsen för klassiska träbåtar och en publik med intresse för flytande skönhet. Segelklasserna M22, M30 och A22 gör upp om SM-titlarna. Klassmästerskap för M15 och M25 utspelar sig på fjärdarna mellan Trosa och Fifång. I uppvisningsseglingen Tullgarn Royal Palace Regatta framför Tullgarns slott deltar skönheter som Beatrice Aurore, skärgårdskryssarnas Grand Old Lady byggd 1920, Kitty från Finland som vann OS-guld 1912 och Nika från Ryssland med hemmahamn St Petersburg.

Som en del av festivalen ingår även Uffa Fox Challenge. Det är en hommage till den legendariska engelska båtprofilen Uffa Fox som 1930 seglade sin egenbyggda Vigilant från Cowes i England till Sandhamn. 80 år senare gör tre unga brittiska seglare om äventyret. De startar den 17 juli i Cowes med sin båt Vixen och beräknas komma till Trosa lagom till festivalen. Under seglatsen gör de mätningar av vattenkvalitet, siktdjup och algblomning i samarbete med Askölaboratoriet, Stockholm universitets marina fältstation. Uffa Fox’ gamla Vigilant kommer för övrigt också till Trosa och deltar i uppvisningsseglingen.

I aktiviteterna kring seglingen finns något för de flesta. Marin marknad och Barnens Båtvarv i Trosa hamn. Konstutställning Segel och Kust i Trosa Kvarn. Trosa Storband och annan underhållning genom hela evenemanget. Ålympiad, ett race i ån för barnens egenhändigt byggda båtar och bryggvandring med guide som berättar fascinerande historier kring de vackra segelyachterna.

Foto Björn HedinFoto Anders E Lindberg