17 juni, 2010

Renoveringen flyter bra – snart sjösättning

Under Nostalgia Festival 2009 visade tidningen Nostalgias fotograf Peter Törnqvist den nergångna, bedagade skärgårdsbåten och lovade att hon skulle vara renoverad och redo att sjösättas till festivalen 2010! Båten var grå som aska och det glipade i bordläggningen så man kunde se rakt igenom hela skrovet. Många tyckte säkert att det var galenskap att försöka få ordning på ett sådant vrak, men en och annan positiv karlskronit med ett hjärta som dunkar för träbåtar, trodde nog att det skulle gå att rädda den gamla skorven.

Historien bakom båten är att Peters farfar och dennes bror byggde den på Saltö i Karlskrona 1955. Vem som beställde båten eller vart den tog vägen, efter att Axel och Edgar på Bröderna Törnqvists Båtbyggeri levererat den, är tyvärr okänt.

Däremot vet man att den köptes av Ulf Erling i Söderhamn i slutet av 1980-talet. Ulf påbörjade en renovering som lades ner i början av 90-talet och sedan lämnades båten åt sitt öde och förföll till ett näst intill oräddbart skick – när Peter av en händelse fick vetskap om att en historiskt intressant båt höll på att förmultna.

– Jag kunde inte släppa tanken på att ta hem båten till Saltö och renovera henne tillsammans med Per-Anders Daag i samma båtbyggeri som hon skapades en gång i tiden. Men det hade aldrig gått att genomföra en så pass kostsam reparation om vi inte fått Stig och Margaretha Sjöberg på förlaget Albinsson & Sjöberg med på båten – i dubbel bemärkelse. Nu kommer den i framtiden att “segla” under tidningen Nostalgias flagga!

När den anlände till Saltö sommaren 2009 var det inte många som trodde att det var möjligt att hon skulle sjösättas året därpå. “Lycka till …” var den vanligaste kommentaren.

Efter cirka 1 900 effektiva arbetstimmar är nu Nostalgia och Saltö Varv nära målet. Frågan är bara hur många lager klarlack hon hinner få innan sjösättning och dop på Veteranbåtsdagen under Nostalgia Festival vid Marinmuseum på Stumholmen den 4 juli!

Bildtext:
Nostalgias Peter Törnqvist (stående) och Per-Anders Daag på Saltö Varv ligger i för att projektbåten ska bli färdig till Veteranbåtsdagen under Nostalgia Festival vid Marinmuseum på Stumholmen den 4 juli. Båten ska få cirka 6-8 lager lack innan de är nöjda. Hela härligheten slipas ned mellan varje lager lack för att högsta glans ska uppnås! Ett mycket tidskrävande och tålamodsprövande arbete.