5 juli, 2010

Dags för start – JrCup på Stena Match Cup Sweden

Idag måndag 7 juli börjar Jr Cup, tävlingen som kopplar ihop svenska juniorer med världens seglaress. I år, seglas Jr Cup under Stena Match Cup Sweden-veckan på Marstrand den 5 – 7 juli. Juniorerna seglar i tremannalag för att utvecklas inom kommunikation, ledarskap ombord och bansegling i allmänhet.

– För oss är det otroligt kul att de kommande seglarna kan tävla på samma arena som världens nuvarande största stjärnor. Eftersom de befinner sig på samma plats och tävlar på samma vatten skapas många naturliga möten som är inspirerande för våra juniorer, säger Stefan Rahm, Förbundsdirektör/Sportchef på Svenska Seglarförbundet.

Jr Cup seglas i snabba race i sprintformat, med åtta båtar som startar samtidigt och seglar en bana på ca 10 minuter. Först seglas kvalseglingar och därefter finalseglingar. 2010 seglas tävlingen med Pelle Petterson-ritade C55:or. För att förutsättningarna ska vara lika står arrangörerna, Marstrand Segelsällskap och Lerums Segelsällskap för tävlingsbåtarna.

Första start går 12.30 med grundomgång under två dagar. På onsdag den 7 juli seglas finalerna.
Samtidigt pågår Match Cup Sweden där världseliten i matchracing möts. Deltagarna i Jr Cup kommer få ta del av världsstjärnornas kompetens och på land ta del av många olika aktiviteter. Bla. så kommer OS medaljören Ben Ainslie att delta på prisutdelningen, det vinnande teamet får följa med ett av teamen under en deltävling och flera av de professionella seglarna såsom Mattias Rahm och Linda Rahm kommer delta på debriefing efter varje dags segling.

Under veckan kommer det bjudas på fantastisk segling med juniorer och världsstjärnor på samma vatten.