6 juli, 2010

Turismens totala omsättning ökade sex procent

Idag har Tillväxtverket presenterat nya turistsiffror för Sverige. Turismens totala omsättning ökade med drygt sex procent till 251,7 miljarder kronor. Exportvärdet, mätt som utländska besökares konsumtion i Sverige, ökade med nästan 13 procent till 93,6 miljarder kronor under 2009.

– Det är oerhört glädjande att se denna utveckling. Turismen skapar både exportintäkter och nya jobb. Sverige har ju så mycket att erbjuda. Från havsbad och vackra raukar här på Gotland till skidsemestrar med ishotell i Norrland, storstäder som erbjuder många fina besöksmål, och snart kan man från Kiruna också åka på semester till rymden, för att ta några exempel på den mångfald av resmål som Sverige rymmer.

Sveriges turistnäring är en växande och arbetsintensiv bransch som till allra största delen består av många små företag. Tillsammans har näringen ca 160 000 anställda, och vi kan notera en ökning med nästan 30 % sedan 2000.

– Detta kan jämföras med den totala sysselsättningsökningen på 4 & under samma period. För att besöksnäringen ska blomstra är det viktigt med goda generella villkor för företagande och tillväxt i hela landet och kraftfulla satsningar på infrastruktur, säger näringsminister Maud Olofsson.