5 juli, 2010

Nya OS-båten första dagen på Marstrand

Första dagens seglingar på Marstrand bjöd på den ena underhållande bataljen efter den andra. För första gången i Stena Match Cup Sweden seglar de kvinnliga besättningarna i OS-båten Elliot 6, en ny båttyp som innebär större manöverfrihet och fler rafflande dueller. Skickligast på havet idag var den tyska skepparen Silke Hahlbrock och hennes besättning som lyckades ta full pott med sina fyra raka segrar.

Tyskan tog en inledande seger mot Anna Kjellberg och en avslutande mot Linda Rahm. Bakom Hahlbrock är fältet oerhört jämt och segling efter segling avgjordes på mållinjen. Enligt Björn Alm, expertkommentator för Stena Match Cup Sweden, finns det flera anledningar till de små marginalerna:

– Först och främst handlar det om att fältet är fullt av riktigt bra seglare. Dessutom gör den nya båtens konstruktion att den är svår att skaffa en stor ledning med. Det finns alltid en chans att komma ikapp vilket vi sett prov på idag, säger Björn efter dagens sista målgång.

Ingen utav de två svenska besättningarna har imponerat hittills. I en av dagens höjdpunkter lyckades dock Anna Kjellberg ta revansch på den Australiensiska skepparen Katie Spithill som hon förlorade mot i förra årets final. Marginalerna var annars inte på svenskornas sida och Kjellbergs vinst är dagens enda svenska framgång.

Linda Rahm måste efter fyra raka förluster göra en ordentlig uppryckning inför morgondagens seglingar om hon skall ha en chans på en plats i kvartsfinalerna. När de seglas på torsdag måste hon vinna minst två utav de återstående fyra seglingarna.

Björn Alm tror ändå att det finns hopp för svenskorna.
– Jag tycker att det har varit mycket stolpe ut för dem idag och jag är övertygad om att de har mycket kvar att visa imorgon.

Om Stena Match Cup Sweden
Stena Match Cup Sweden är ett av Sveriges största publika evenemang och en av tio VM-deltävlingar för herrar i World Match Racing Tour. Evenemanget pågår på Marstrand 5–11 juli 2010 och drar normalt 100 000 besökare varje år. Stena Match Cup Sweden anordnas av GKSS i samarbete med Brandspot. GKSS ansvarar för de sportsliga delarna och Brandspot för de kommersiella rättigheterna.

www.matchcupsweden.com