6 juli, 2010

250 båtar och en kung startar i Eurocard Gotland Runt

Den 7 juli går starten för 2010 års upplaga i Östersjöns stora och en av världens största havskappseglingar, Eurocard Gotland Runt. I år är det 73 år sedan seglingen ägde rum för första gången med 42 deltagande yachter. I år finns över 250 båtar på startlinjen utanför Sandhamn och bland dem många favoriter till segern i någon av de nio klasserna, med starter mellan klockan 12.00 och 13.30. Måttliga vindar förväntas under starttimmarna, men den som befinner sig på havet utanför den svenska seglarmetropolen kommer att bjudas på ett av sportens mest magnifika skådespel, när många hundra segel kämpar om utrymme och positioner på ett solglittrande hav.

I de nio Eurocard Gotland Runtklasserna återfinns ett stort antal av Sveriges, och många andra europeiska nationers bästa seglare. I klass IRC C finns till exempel Norges Kung Harald, nyblivna tjejbåten Tutima och en av årets tre båtar från Litauen, Ambersail med Saulius Pajarskas som rorsman.

I ORC International Alfa startar bland andra Jonas Wiström med sin Amarone, finske Rauli Leino med Xantippa, Carl Wale från KSSS med Walenna II och den mycket intressanta Midnight Rambler Youth Challenge med storseglare som Anders Levander och Gurra Krantz samt ungdomarna Sara Franklin och Fredrik Olsson ombord. Här finns också 40-årsjubilérande finska Tarantella II där halva besättningen från 1970 års Gotland Runt fortfarande seglar ombord.

I ORC International Bravo tillhör Ralf Aspholms DataCom, fjolårets totalvinnare, de absoluta favoriterna, inte minst efter förstärkning av de gamla storseglarna Thomas Blixt och Roger Nilsson. I klassen startar också 2008 års segrare, Fredrik Hertzman med DuSoleil och ungdomsbåten SALT, med Staffan Wincrantz som skeppare.

ORC Bravo är en intressant klass med seglare som Magnus Woxén med ett gäng KSSS-juniorer som besättning, Mats Gustafsson med sin nya Ansella, PO Anderssons 44-fotare Chazara, norske Aasmund Drolsum med Magic och finska Swan 45:an Two Fast. I klass SRS 1 Alfa, står konkurrensen bl.a. mellan finländske Ralf Ramm-Schmidts Carabilla III, Ola Johanssons Garbo, Kjell Nilssons Grand Place och KSSS-seglaren Per Lindstedts La Dolce Vita. SRS 2 är ett veritabelt getingbo, men bland dem som seglar om förstaplatsen finns 2009 års vinnare J 80:an Björnsnabben med bröderna Wennerström, flerfaldige vinnaren Magnus Forslunds numera klassiska Scampi BojBoj och Conny Sparrwardts Linjett 33 Allwina. Lika hårt blir det med säkerhet i SRS Bravo med starter som Du Får af Matrisen med Anders Karén som skeppare, tjejbåten Pila en 38 fots one offracer med Eva Sporrner som skeppare och Perfect med Anna Drougge som skeppare. Här finns också Team Saven med Olle Axelsson och en TV-kamera ombord.

I klassen för klassiska yachter, i folkmun kallad Antikrundan startar bl.a. Refanut med Fredrik Wallenberg, mångfaldige segraren Christer Salén med Ballad, Jacob Wallenbergs Regina och en helt ny start, S/Y Volonté med Marie Krafft som skeppare för en tjejbesättning. Det är för övrigt första gången i tävlingens historia som en kvinnlig besättning seglar i denna klass.