6 juli, 2010

Sverige sätter färg på VM-finalen i fotboll

Sverige missade fotbolls-VM, men är ändå med på ett hörn då finalen spelas 11 juli på Soccer City Stadium. Färgen som skyddar arenan har tillverkats i Angered, strax utanför Göteborg, av International Färg AB. ”Vi har levererat drygt 500 000 liter färg till sju av de tio VM-arenorna i Sydafrika”, berättar Richard Väli, VD för International Färg AB och fortsätter: ”Det är lika mycket färg som det gick åt att måla Öresundsbron.”

International Färg AB, som är namnet på AkzoNobels verksamhet för marin- och rostskyddsfärger, firar snart 100 år och producerar varje år 17 miljoner liter färg i Sverige. Ändå är företaget relativt okänt på hemmaplan, kanske för att 85 % av den svenska tillverkningen går på export.

”De flesta som äger en båt känner dock till oss för vår båtbottenfärg”, säger Richard Väli och fortsätter: ”Vår huvudverksamhet i Angered är tillverkning av rostskyddsfärg, som inte bara används till stora arenor runt om i världen. I Sverige finns våra produkter på bland annat Göta Älvbron, fyren Pater Noster och berg- och dalbanan Insane på Gröna Lund i Stockholm. Eftersom vi tillverkar rostskyddsfärg för allt från oljeriggar till fartyg så har vi kunskapen att tillverka korrosionsskyddande produkter som klarar tuffa miljöer, som havsnäramiljöer är. Det var en av orsakerna till att vi fick leverera färg till Sydafrika, där flera av arenorna ligger nära havet.”

”Vår strategi är att verka på lokal nivå med stöd av vårt globala nätverk, det har gjort oss duktiga på att samordna gränsöverskridande projekt. Det gör att vi kan få så stora projekt som VM-arenorna är”, säger Richard Väli. Sedan 2004 är fabriken i Angered huvudfabrik för rostskyddsprodukter till Europa, Mellanöstern och Afrika. ”Vi arbetar med långsiktiga projekt och är därför inte så konjunkturkänsliga. Om vi till exempel tittar på uppdraget med VM-arenorna så är det ett arbete som startade för minst tre-fyra år sedan”, säger Väli och avslutar: ”Vi har goda möjligheter att växa ytterligare och vi har redan idag tillstånd att producera upp till 25 miljoner liter färg om året.”