8 juli, 2010

Kjellberg till kvartsfinal i Stena Match Cup Sweden

En svenska gick till i kvartsfinalen i Stena Match Cup Sweden. Anna Kjellberg var svårslagen på onsdagen, och inte ens världens just nu bästa kvinnliga matchracingseglare, Lucy MacGregor, lyckades stå emot den unga svenskan som jagar en OS-plats i den nya OS-båten Elliott 6. För Linda Rahm släcktes hoppet om kvartsfinal i hennes sista match för dagen. (På bilden syns Anna Kjellberg tillsammans med Magnus Holmberg)

– Ännu en fantastisk dag på Marstrand, ön visade sig från sin bästa sida och vinden var också mycket bra. Vi har haft skitrolig segling, där vi inte kunnat ta något för givet. Våra kryssar gick väldigt bra idag och vi hade lika gärna kunnat ta full pott, sa Anna Kjellberg.

Det var bara i sin första match idag mot Renee Groenevald som Anna Kjellberg stötte på för hårt motstånd. Anna visade takterna direkt och tog ledningen från start. Den höll hon hela vägen fram till sista länsen mot mållinjen, där holländskan utmanade henne med en rad täta gippar som Anna svarade på. Därmed tappade hon sin ledning och seger precis på mållinjen.
Men därefter var Team Kjellberg, med gastarna Malin Kjellström och Lotta Harrysson, det vassaste teamet.

I matchen mot Anne-Claire Le Berre kontrollerade Anna situationen från start till mål men i sista matchen mot Lucy MacGregor var motståndet tuffare. Brittiskan tog lätt starten och ledningen men fastnade i ett läbälte vid land vilket gav Kjellberg en mindre ledning. Det blev sedan en tät duell mellan de två som svenska Anna Kjellberg vann och därmed säkrade sin plats i kvartsfinalen.
– Först och främst är det otroligt kul att vi får fortsätta segla, nu börjar det om och kan gå hur som helst. Alla matcher vi seglat har varit jämna. Det ska bli spännande att se vilka som väljer oss, oavsett vem det blir ska de få ångra det! För oss är det lika skönt att slippa välja.

– Vi hade som mål att komma ikapp våra konkurrenter gällande Elliot 6 i augusti i år. Men det känns som vi att vi är hyfsat ikapp redan nu. Eftersom båten är så pass mycket mindre än vad vi är vana vid blir det en annorlunda och tajtare kommunikation. Dessutom ställer det större krav på oss alla tre eftersom vi får fler uppgifter.

För Lucy MacGregor betydde inte förlusten något, hon var redan klar för kvartsfinalen.
– Vi har haft en bra grundomgång även om vi gjort en del misstag längs vägen. Men vi har seglat starkt vilket har gjort att vi kunnat fokusera på att begränsa våra misstag. Nu blir det lättare vindar så vi måste fokusera, men ser verkligen fram emot kvartsfinalen, kommenterade brittiskan.

För Linda Rahm från Göteborg släcktes ljuset brutalt för fortsatt avancemang i Marstrandstävlingen i onsdagens sista match. Lotte Meldegaard Pedersen var oslagbar i tre matcher på onsdagen, och i den sista var det Linda Rahm som slogs ut.
– Sammanfattningsvis var den andra dagen en bra dag för oss seglingsmässigt. Vi kunde med lite flyt fått två stolpe in istället för två stolpe ut och fått segla vidare. Men det är tydligt att vi inte är bättre än så här just nu, sa Linda.
– Årets tävling går inte att jämföra med förra årets på grund av den nya båten. Det här var som en helt ny tävling.

Lotte Meldegaard Pedersen från Danmark kommenterade sin framgångsrika dag så här:
– Vi startade lite långsamt i början av Round Robin men fick upp farten idag. Vi lyckades hålla oss väldigt fokuserade på alla seglingar och tack vare tre raka segrar känner vi oss starka inför kvarten.

– Ni får vi se vilka de väljer, men vi har avslutat bra och lite svagare vindar framöver kommer att passa oss. Vi ser mycket fram emot att segla vidare.

Resultat Stena Match Cup Sweden, Marstrand, Damer 7/7
Åtta seglare går vidare till kvartsfinal torsdag 8/7
1. Lucy MacGregor, GB, 6
2. Katie Spithill, NZ, 6
3. Silke Hahlbrook, D, 6
4. Anne-Claire Le Berre, F, 5
5. Ekaterina Skudina, R, 5
6. Renee Groenevald, NL, 5
7. Anna Kjellberg, S, 5
8. Lotte Meldegaard Pedersen, DK, 3
——————————————————————————————–
9. Linda Rahm, S, 2
10. Trine Abrahamsen, DK, 2

Om Stena Match Cup Sweden
Stena Match Cup Sweden är ett av Sveriges största publika evenemang och en av tio VM-deltävlingar för herrar i World Match Racing Tour. Evenemanget pågår på Marstrand 5–11 juli 2010 och drar normalt 100 000 besökare varje år. Stena Match Cup Sweden anordnas av GKSS i samarbete med Brandspot. GKSS ansvarar för de sportsliga delarna och Brandspot för de kommersiella rättigheterna.

www.matchcupsweden.com

Foto: Dan Ljungsvik.