10 juli, 2010

Ryska Skudina skrällvann i Marstrand

Segraren i Stena Match Cup Swedens damklass kommer från Ryssland och heter Ekaterina Skudina. Den 29 år gamla skepparen och hennes besättning vann finalen mot holländskan Renee Groeneveld efter en fantastisk upphämtning i solskenet på Marstrand. Finalen, som avgjordes i bäst av fem matcher, såg först ut att gå holländskans väg eftersom hon vann de första två seglingarna. Skudina svarade då med tre raka vinster och plockade hem pokalen och prischecken på 55 000 kronor.

Trots att världstoppen i matchracing var samlad på Marstrand vann Ekaterina Skudina, näst lägst rankad i fältet, tävlingen efter en stark comeback i finalen.

– Detta är tredje gången i rad i år jag lyckats vända ett svårt underläge. Marstrand är ett underbart ställe och jag hoppas att jag får komma tillbaks nästa år, sa en överlyckling Skudina strax efter segern, efter att ha blivit kastad i vattnet på brukligt svenskt segermanér.

I matchen om tredje pris var det en mycket jämn fight mellan Lucy MacGregor och Katie Spithill, som slog ut bästa svenskan Anna Kjellberg i kvartsfinalen.
– Nu laddar vi om för att vinna SM i Malmö, sa Anna efter att ha smält förlusten.

Linda Rahm hade en tuff round robin där hon trots många jämna matcher slutade på endast två poäng och inte fick segla vidare.

Publiken har verkligen hittat till Marstrand till helgens seglingar, enligt tävlingens flytande kommentator Martin Sohtell har det aldrig skådats så många åskådare på Marstrands klippor som idag. Över 100 000 människor har hittills besökt Marstrand under tävlingsveckan.

Magnus Holmberg fortsätter att försvara de svenska färgerna imorgon söndag på Stena Match Cup Swedens sista dag, när herrarnas semifinaler och finaler seglas.

Slutresultat Damer:
1. Ekaterina Skudina, Ryssland, Team Yacht Russia
2. Renee Groeneveld, Nederländerna, Match 4 Medals
3. Lucy MacGregor, Storbritannien, Match Race Girls
4. Katie Spithill, Australien