28 juli, 2010

Vixen noterade rekordsnabba 13,4 knop

Med hårda vindar akterifrån har Vixen redan nått svenska farvatten. Vid ett tillfälle visade knopmätaren toppnoteringen 13,4 knop! På måndag eftermiddag nådde de kusten utanför Sandhammaren i Skåne.

– Luke Yeats, Jack Gifford och Will Sheperd har seglat osannolika 130 sjömil på 30 timmar. Med den här farten kan vi räkna med att Vixen är i Trosa innan helgen, säger Olle Appelberg, projektledare för Trosa Seglar Vackert – festivalen för klassiska seglande båtar.

Vixen kom till Brunsbüttel vid Kielkanalens mynning i fredags eftermiddag efter 120 timmars seglats från England över Nordsjön. Hon låg då cirka 48 timmar före i tidsplaneringen. Besättningens tanke var att proviantera, torka utrustning och ta en kall öl på British Yacht Club i Kiel innan den fortsatta resan. På grund av mycket hårda vindar och problem vid bogseringen genom Kielkanalen blev Vixen försenad och tappade ungefär 24 timmar. Men med nuvarande vindar och fart verkar hon snabbt kunna ta igen den tiden!

Vixens segling från Cowes i England till Trosa ingår i Uffa Fox Challenge och är en del av seglarfestivalen Trosa Seglar Vackert 3-8 augusti. Förutom seglarbragden gör Vixen också en insats för den marina miljön genom dagliga vattenprover, foton och iakttagelser i samarbete med Askölaboratoriet. Deras rapporter ska sammanställas och visas under Trosa Seglar Vackert.

Följ gärna Vixen direkt www.marinetraffic.com/ais/se/shipdetails.aspx?MMSI=235080517 Under rubriken “Last position received” till vänster finns en länk efter “Latitude / Longitude” som man kan klicka på för aktuell position och tidigare del av rutten.

Bakom regattan Trosa Seglar Vackert står Stiftelsen Scandinavian Classic Yachting Trust som arbetar för att klassiska seglande träbåtar ska seglas, synas och åter bli eftertraktade. På så sätt vill man rädda ett värdefullt kulturarv.