16 augusti, 2010

Rysk seger i BMW Dragon Gold Cup på Marstrand

Anatoly Loginov, Andrey Kirilyuk och Alexander Shalagin seglade hem den totala segern i BMW Dragon Gold Cup 2010 på Marstrand. På andra plats kom UKR8 (Ukraina), Lars Hendriksen, Igor Sidorov och Georgiy Leonchuk. Trea blev POR58 Portugal), Filipe Silva, Henrique Costa e Silva och Miquel Pinto. På bilden ses Stefan Winberg med besättning.

Finaldagen bjöd på stadiga sydostliga vindar 7-8 m/s och sol. Två seglingar var planerade, med bara en genomfördes. Startskottet för dagens segling gick en och en halv timme efter utsatt tid på grund av flera tjuvstarter.

Efter drygt två timmars segling vann POR58, Filipe Silva, tvåa blev GBR723, Quentin Strauss och trea DEN399, Jens Christensen. RUS27 med rorsman Anatoly Loginov säkrade en fjärde plats, vilket medförde ett kliv upp från tidigare andra plats totalt, till totalsegrare i BMW Dragon Gold Cup 2010. Bäste svensk för dagen blev SWE356 med Stefan Winberg, Bosse Ahlström och Bengt Cassö (KSSS) på en sjunde plats.

Fyra poäng skiljde vinnarna RUS 27 från tvåan på 33 poäng, UKR8. Lars Hendriksen i UKR8, som totalt efter tre seglingar låg som etta, kom i dagens segling på tolfte plats och föll därmed ned till en andra placering totalt.

Fredagens vinnare POR58, hamnade totalt på en tredje plats, med samma antal poäng UKR8, men med färre första placeringar vilket gjorde att de fick erkänna sig besegrad av Lars Hendriksen.

Redan förra året visade Anatoly Loginov att han var någon att räkna med, då han knep en tredje plats i Dragon Gold Cup i Skagen. I år dessutom seglade han också hem en tredje plats på EM i Ungern. På Gisela Andréns (GKSS Pressavdelning) fråga om vad framgångarna beror på här i Marstrand säger han ”vi är ett bra team, valde alltid rätt väg och gjorde få misstag”.

Till årets BMW Dragon Gold Cup var 106 båtar anmälda, 96 kom till start, vilket är mer än antalet i förra årets Dragon Gold Cup i Danmark då 81 båtar startade. På startlinjen i år fanns både OS-, VM- och SM-medaljörer, företagsledare, professionella seglare, och HKH Prins Henrik och HKH Kronprins Frederik. Bland topp10 fanns flera svenska båtar.

Bäste svensk i BMW Dragon Gold Cup 2010 blev SWE 358 Hans Liljeblad, Fredrik Heijne och Johan Hedberg (KSSS) på en nionde plats.

”Vi är mycket nöjda med vår placering. Vi gjorde bara mindre misstag och fick aldrig sämre placering än 20:e plats och aldrig bättre än 10:placering. Vi vann SM i år i Drake och har tränat och tävlat mycket vilket lett till goda resultat under säsongen”.

GKSS och Marstrand bjöd seglarna på populära ”After Sails”, Kunglig fest:, varierande vindförhållanden, sol, regn och vågor, och bekräftade härmed sin plats som Sveriges seglarmetropol. Under tävlingsdagarna bjöds de tillresta seglare från hela världen på ett mycket väl genomfört arrangemang av GKSS.

Kerstin Holmberg, tävlingsledare för BMC Dragon Gold Cup är mycket nöjd:

”Vi har haft en toppenorganisation på plats i Marstrand, som jobbat nästan dygnet runt och sett till att allt skall fungera”.

Läs mer om resultat på: http://www.gkss.se/ftp/resultat/dgc/dragon.htm

Foto: Dan Ljungsvik.