19 augusti, 2010

Flera nya modeller på gång från Buster

Buster har under början av året stärkt sin ställning som Nordens populäraste motorbåt. Det goda försäljningsresultatet för den förnyade versionen av den populäraste båtmodellen Buster L har satt fart på tillväxten. ”Enligt information från återförsäljarna säljer även begagnade Busterbåtar bra”, säger Juha Lehtola, chef för Fiskars båtverksamhet.

Busters tillväxt avvek tydligt under januari-juni från den allmänna situationen på båtmarknaden. Av de båtar som registrerades i Finland i början av året utgjordes nästan var fjärde av en Buster och antalet registreringar ökade med hela 17 procent jämfört med föregående år. Förutom i Finland har Busters proportionella marknadsandel ökat också i Sverige och Norge.

Enligt Lehtola var hela Buster-kollektionen mycket framgångsrik i början av året. Framför allt har säsongens nyheter Buster L och Buster XXL uppfyllt förväntningarna och intagit sin plats som efterföljare till succémodellerna.

Rekordmånga nya modeller
Inför säsongen 2011 lanserar Fiskars båtverksamhet rekordmånga nya Buster-modeller. Fyra nya Buster-modeller lanseras redan på Helsingfors flytande båtutställning, som inleds den 19 augusti. Fler nya modeller ska lanseras under vintersäsongen.

”Vi fortsätter att satsa stort på produktutveckling och förnyar båtkollektionen Buster kraftigt. Vårt mål är att se till att Busters marknadsställning och popularitet som Nordens mest kända båtmärke stärks ytterligare”, berättar Juha Lehtola.

Lehtola betonar att Fiskars i egenskap av stor tillverkare av motorbåtar har resurser för en kompetent och djupgående produktutveckling och för en långsiktig utveckling av båtkollektionen. ”Det syns i produkternas utformning, funktion och kvalitet”, konstaterar Lehtola.

Nya Buster M
Den kanske mest efterlängtade av höstens nyhetsmodeller är familjebåten Buster M med plats för fem personer, en båt av tredje generationen. En märkbar ändring som också syns bäst är de nya pulpeterna: de är mer ergonomiska och erbjuder ett betydligt bättre vindskydd än tidigare. Pulpeten finns nu också tillgänglig för vänster sida. Dessutom har passagerarnas komfort förbättrats genom aktertoftens nya design.

Buster-båtarna i storleksklassen fyra och en halv meter har alltid varit marknadsledare i sin klass. Den första Buster M-modellen lanserades år 1997 och ersatte då den tio år gamla klassikern Buster RS. Även gamla Buster RS-båtar är fortfarande efterfrågade fortskaffningsmedel på marknaden för begagnade båtar.

Nya Buster M är 4,6 meter lång och väger endast drygt 300 kilo. Tack vare att den är så lätt och har en konstruktion av marinaluminium är den lätt att hantera, såväl på stranden som på en trailer utan bromsar. En ekonomisk skrovdesign betyder ett litet effektbehov och en låg planingströskel. Motorn kan väljas i den ekonomiska effektklassen på 30–40 hästkrafter.

Nya Lx-versionen av favoritbåten
Nya Buster Lx tillför Nordens populäraste båtmodell egenskaperna hos en båt som är två storleksklasser större: ett skyddat passagerarutrymme för fem personer och en fast bränsletank på 55 liter. Motoreffektens övre gräns har stigit till 60 hästkrafter.

Vid jämförelse med den vanliga Buster L utgörs den synligaste ändringen i Lx av pulpeternas placering: de är placerade snäppet längre fram, vilket gör att båten inte styrs från aktertoften utan från en separat sits. Tack vare detta ryms i stället för tre personer såväl föraren som fyra passagerare i det skyddade passagerarutrymmet. Sammanlagt klarar Lx av en last bestående av sex personer.

Mittpulpet-S
Klassiskt utformade Buster S har i sin tur gjorts om till en fiffig båt med mittpulpet. Om man utelämnar Buster S:s mittbänk och placerar en ergonomisk, smal pulpet mitt i båten, förvandlas S till skärgårdens lastdragare Buster S cc. Båten har ett stort golvutrymme för transporter och fiske.

XXL Cabin för alla väder
Den efterlängtade uppdateringen av större båtar utgörs av den andra generationens modeller för Busters förbindelsebåtar för alla väder. Buster XXL Cabin, efterföljaren till XXL AWC-modellen, är en helt förnyad genomgångbar mitthyttsbåt. Cabins hytt har tillräcklig ståhöjd, ett glastak med stor öppningsbar ruta samt sovplatser för två personer.

www.buster.fi

Kommentarer

Ulf 19:32:33 2010-08-27

Jag gillar Buster Lx, undra om det blir väldigt dyr. Vanliga L kostar en hel del nu.