24 augusti, 2010

Folkfest med skärgårdsdagar i Nynäshamn till helgen

Till helgen blir det folkfest i Nynäshamn när tre stora evenemang arrangeras samtidigt i hamnområdet. Tillsammans väntas Bomässan, Skärgårdsdagarna och en av landets största seglingstävlingar Hyundai Cup locka 25 000 besökare.

Nynäshamns kommun expanderar i snabb takt. Lägenheter byggs, nya köpcentrum ska uppföras och befintliga expanderar, bygge av terminal för flytande naturgas pågår och Stockholms hamnar planerar för en storhamn på Norvikudden. Det finns långt gångna planer på en utveckling av gäst- och fiskehamnsområdet och i december är det motorväg hela sträckan mellan Nynäshamn och Stockholm. Till helgen får besökarna ta del av Nynäshamns utbud och de satsningar som görs.

– Intresset för Nynäshamn har ökat kraftig sen förra Bomässan 2007. Med Nynäshamns snabba
expansionstakt, där utbyggnaden av väg 73 är en viktig del, är det många som vill bosätta sig här, säger Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.

Det blir en helg för alla. Helikopter och RIB-båtar tar besökarna på turer i luften och till havs. Husbåtstillverkare, veteranflottiljens fartyg, mäklare, banker, Nynäshamns kommun, byggföretag, bostadsbolag, wakeboardklubbar med flera finns på plats. På Skärgårdstinget debatterar politiker aktuella skärgårdsfrågor.

För barnen finns trollkarlar, ponnyridning och djur från Skansenakvariet. Martin Timell besöker avdelningen Hem & Trädgård och det går att åka ångbåt och ångtåg mellan Nynäshamn och Stockholm.

Som grädden på moset har Hyundai Cup valt att lägga en av Sveriges största seglingstävlingar i Nynäshamn –Årets båtkommun 2010. Programmet är med andra ord fullspäckat.

– Förra Bomässan lockade 20 000 personer. Nu spänner vi bågen ännu högre och siktar på 25 000 besökare. Bomässans syfte är att locka fler inflyttare till Nynäshamn och med dom tre stora evenemangen kan vi visa upp mycket av vad kommunen har att erbjuda. Vi tror stenhårt på att helgen blir en riktig folkfest, säger Heidi Ekberg, Nynäshamns kommuns marknads- och turistchef.

Plats: Gästhamnsområdet i Nynäshamn
Tid: Bomässan och Skärgårdsdagarna 28-29 augusti klockan 10-17
Seglingstävlingen Hyundai Cup lördag 28 augusti. Start och mål syns från land.

www.nynashamn.se