24 augusti, 2010

Faurby och Jesper Bank lanserar exklusiv båt

Det traditionsrika, danska båtvarvet Faurby Yacht A/S lanserar nu Faurby 396 Jesper Bank Edi¬tion – en ny, exklusiv yacht som har utvecklats i nära samarbete med den danske seglarikonen Jesper Bank. Båten är en performer-version av Faurbys befintliga modell 396 de luxe och Jesper Bank ställer upp med den nya båten i en rad av sommarens kappseglingar.

Samarbetet mellan Faurby Yacht A/S och den tidigare OS- och VM-guldmedaljören samt America’s Cup-skepparen Jesper Bank inleddes 2009. Då enades parterna om att optimera originalversionen av Faurby 396 till en performer-version och med lanseringen av Faurby 396 Jesper Bank Edition har nu denna plan förverkligats. Både Faurby och Bank är mycket nöjda med resultatet:

”Jag har alltid haft stor respekt för Faurbys fokus på kvalitet och hantverk i världsklass och där¬för har det varit spännande att få bidra till utvecklingen av ett redan välfungerande koncept. Med några relativt enkla åtgärder tycker jag att vi har lyckats kombinera komfort och kvalitet med ännu bättre seglingsegenskaper. Båten har dessutom nu fått en mer skandinavisk look och jag glädjer mig mycket åt att få testa den i sommarens kappseglingar”, säger Jesper Bank.

”Som en av världens i särklass bästa seglare har Jesper Bank enorm erfarenhet och väldigt många intressanta idéer. Därför har det varit mycket lärorikt att få samarbeta med honom i detta projekt och vi är mycket stolta över resultatet. Med Faurby 396 Jesper Bank Edition kan vi inte bara erbju¬da våra kunder en exklusiv och familjevänlig seglingsupplevelse – nu får de även möjlighet att segla riktigt snabbt när tillfälle bjuds”, säger Johnny Quist, vd på Faurby.

På den nya versionen av Faurby 396 de luxe har, jämfört med originalversionen, har man bland an¬nat gjort följande förändringar:

• Båten har utrustats med en T-köl, kolfibermast och vanter i borden för att öka stabiliteten och ge båten högre fart.
• Köl och roder har optimerats för att minska vattenmotståndet.
• Båten har blivit ca 800 kg lättare och viktfördelningen har optimerats.
• För att få bättre utrymme i cockpiten, har man skippat levangen, utrustat båten med öppen akterstäv och flyttat tillbaka rattstammen till cockpiten.
Faurby 396 Jesper Bank Edition har givetvis utrustats med teakträ på däck och segel från Elvstrøm Sails. Den tillverkas efter beställning och leveranstiden är 2–3 månader med ett grundpris på EUR 295 000 exklusiv lokala moms.
Faurby 396 Jesper Bank Edition nummer 1 (efter prototypen) håller redan på att tillverkas och kommer att kunna beskådas på flytande båtutställningar från och med augusti. Vi kan informera om att det fortfarande är möjligt att försäkra sig om att få byggnummer 1.

www.faurby.dk