26 augusti, 2010

Folklig KSSS-kappsegling lockar elit och amatörer

På lördag avslutas havskappseglingssäsongen med årets festligaste och folkligaste kappsegling i KSSS regi, DataCom Cup på Kanholmsfjärden. Här kan seglingens glada amatörer i anrika träbåtar och bekväma familjebåtar på lika villkor utmana Sveriges främsta havskappseglare i deras snabba racingmaskiner. Närmare 100 båtar har anmälts till kappseglingen som utgår från KSSS bryggor i Sandhamn.

Kappseglingen har nästan 30 års tradition bakom sig. Den seglades under 25 år som HSB Höstrace, där KSSS stod för tävlingsarrangemanget och där tävlingsmoment, kamratskap och lekfullhet tog lika stor plats. Under ett par år tog entreprenadföretag Hyundai över sponsorskapet och från och med i år är det nätverksspecialisten DataCom, som redan är starkt engagerat i segling, som driver och utvecklar kappseglingen vidare med KSSS.

– Vi vill fortsätta traditionen med en folklig och lustfylld havskappsegling som genomförs på ett professionellt och roligt sätt, det är en fantastiskt kul säsongsavslutning, säger Ralf Aspholm, vd på huvudsponsorn DataCom och själv svensk mästare i havskappsegling.

Tävlingen samlar några av de främsta båtarna och seglarna i svensk havskappsegling, men också många seglare och deras vänner i vanliga folkliga segelbåtar, från små Mälar 22:or till dagens folkliga och bekväma familjebåtar i plast.

Genom att man seglar med ett enkelt handikappsystem, SRS (f d LYS), så kan de mindre båtarna tävla på lika villkor mot de större och snabbare, alla tävlar mot alla.
– Det blir en fin och skyddad segling inne på Kanholmsfjärden, med individuella starttider utan trängsel. Alla båtar får en bogdekal, med Nr 001 för först startande båt, sedan allt högre nummer efter sitt handikapptal. Därigenom kan man enkelt följa var man ligger i fältet, förklarar Sten Edholm, tävlingsledare i KSSS.

Bland de anmälda båtarna finns fjolårsvinnaren Mats Viktorin med sitt vassa gäng på X-332 Wiklunds, han får dock konkurrens av bland andra Ralf Aspholm med sin Sinergia 40 ”DataCom” och Anders Karéns Dufour 40 ”Du Får av Matrisen och ett koppel mindre och äldre båtar med gynnsamma handikapptal. Tävlingsformen med jaktstart, de långsammaste båtarna startar först, de snabbaste sist, kan göra målgången spännande, har lockat nästan 100 deltagare från ett 15-tal olika klubbar.

Årets upplaga av tävlingen har utvecklats ytterligare med en mängd spännande priser att kämpa om. Förutom en 55 tums 3D-TV från Samsung till totalvinnaren, Line Honours, bästa ungdomsbåt och bästa tjejbåt så finns i år nya priser till bästa båt av fabrikaten Arcona, X-Yachts och Grand Soleil/Elan samt bästa Classic-båten. Till detta kommer också ett antal special- och vandringspriser att delas och lottas ut.