30 augusti, 2010

Sveriges bästa Laser seglare kämpar om VM-medaljer

Den 30 augusti börjar Laser-VM som i år seglas på Hayling Island i Storbritannien. Sverige deltar med ett starkt startfält där elitseglare från landslaget, SWE Sailing Team finns med samt ett antal juniorer som är nästa generations medaljhopp. Över 300 seglare möts på ett av världens största VM i en av de olympiska klasserna.

VM seglas i två kategorier, senior och junior. 160 deltagare från 52 länder gör upp om VM medaljerna bland seniorerna. Bland juniorerna deltar 137 seglare från 38 länder i åldrarna 17 – 20år. Seglingarna för båda kategorierna börjar på måndag och pågår till den femte september.

Det är ett tufft startfält. Bland de svenska deltagarna finns Emil Cedergårdh som är regerande SM-mästare och yngst i seniorlaget, Johan Wigforss som är högst rankad bland svenskarna med en 15:e plats på världsrankingen och Rasmus Myrgren som deltog på OS 2008 och nu har kämpat sig tillbaka till toppen då han lyckades bra i senaste världscuptävlingen i Weymouth, Storbritannien.

– Vi har ett starkt svenskt lag. Förväntningar är höga både från tränare och seglarna själva, säger Magnus Grävare, förbundskapten Svenska Seglarförbundet . Det är ett tufft startfält och det är dags att vi visar att vi tillhör världstoppen genom att ta medaljer.

Program:
30 augusti – 2 september: Kvalificeringstävlingar
3 – 5 september: Finaltävlingar

Följ tävlingen på www.svensksegling.se eller på http://www.laserworlds2010.co.uk/standard

Svenska deltagare i seniorklassen:
Andreas Axelsson, GKSS ingår i SWE Sailing Team
Emil Cedergårdh, GKSS ingår i SWE Sailing Team
David Jonsson, KSSS ingår i SWE Sailing Team
Rasmus Myrgren; GKSS ingår i SWE Sailing Team
Jesper Stålheim, KSSS ingår i SWE Sailing Team
Victor Svärd, GKSS ingår i SWE Sailing Team
Victor Västernas, GKSS ingår i SWE Sailing Team
Johan Wigforss, GKSS ingår i SWE Sailing Team

Svenska deltagare i juniorklassen:
Robin Axelsson, GKSS
Kim Carlsson, Vänersborg SS
Johan Christofferson, GKSS
Philip Claesson, Marstrand SS
Pontus Dolfei, Enköping SS
Henrik Eriksson, Marstrand SS
Per Nyberg, GKSS