6 september, 2010

Unikt kraftprov i Stockholms skärgård

Idag, måndag, avgörs en av världens tuffaste och mest krävande endagstävling i Stockholms Skärgård. Cirka 160 deltagare ska ta sig från Sandhamn till Utö. Det innebär 54 kilometers löpning över 20 öar och 11 km simning, mellan öarna. Vilket betyder att de tävlande ska avverka cirka tre Vansbrosimningar och två Lidingölopp efter varandra.

Tävlingen startar i gryningen från seglarhotellet på Sandhamn. Att det är just en måndag är ingen slump. Då är väldigt få fritidsbåtar ute i skärgården och det är enklare att spärra av farleder och skydda de simmande lagen från båtar.

Det blir ändå tufft att bevaka samtliga par eftersom det är 19 simningar mellan öar som ska klaras av – i ett vatten som håller cirka 13-14 grader. Målgång sker vid Utö Värdshus på Utö där vinnande lag – som troligen kommer att avverka banan på knappt tio timmar – får ta emot en segercheck på 35 000 kr.

Tävlingen lockar deltagare från hela världen. Där finns långdistanstriatleter och multisportare i världsklass, blandat med elitsoldater och elitmotionärer. Bland lagen märks Team Norwegian Military Academy, German Armed Forces och flera lag från Swedish Armed Forces samt ett kvinnligt lag från San Diego Lifegaurds. Men där finns också renodlade kompisgäng – vars målsättning är att klara maxtiden på 14 timmar, vilket är en stor bedrift i sig.

Info: www.otillo.se