6 september, 2010

Favoritseger i Skärgården

Trots att de sprang fullständigt fel i en kvart så vann det svensk-amerikanska paret Jonas Colting och Gordon Byrn på måndagen det tuffa Ö till Ö i Stockholm Skärgård. Efter 55 kilometers löpning och elva kilometers simning – vilket motsvarar cirka två Lidingölopp och 3,5 Vansbrosimningar – sprang de i mål på Utö efter nio timmar och tio minuter. På bilden syns Colting (t.v.) och Byrn när de spurtar mot segern.

Cirka 80 par startade i gryningen från Sandhamn i Stockholms mellersta skärgård. Fjolårsvinnaren Jonas Colting var favorit även i år. Men han och Gordon Byrn fick oväntat hårt motstånd från det svenska paret Johan Hasselmark och Daniel Hansson som var knappt fyra minuter efter i mål.

– Vi hade en bra ledning när vi sprang fel på Ornö. Det tog 15 minuter innan vi kom rätt. Då hade vi tappat allt och låg tvåa. Det kändes mentalt tung och mörkt och jag blev oerhört känslomässig. Men vi lyckades bita ihop och komma ikapp ledarna, berättar Jonas Colting efter segern.

Jonas Colting har varit proffs i triathlon i 15 år. På sin meritlista har han två VM- och två EM-medaljer i triathlon långdistans. Men Ö till Ö är något helt annat.

– Det blir inte lika intensivt som triathlon. Och det går inte så fort eftersom vi springer i terräng ganska mycket. Det är en riktigt udda tävling, men det är jäkligt kul att tävla i par. Och så är det ju alltid kul att vinna.

Lika glada var inte tvåorna Hasselmark och Hansson.

– Vi borde vara nöjda men just nu är vi oerhört besvikna, säger Daniel Hansson som berättar att det är mindre än ett år sedan han lärde sig simma ordentligt.

Trots det avverkade han alltså 11 kilometers simning på måndagen – i 14-gradigt öppet vatten.

– Jag kunde inte simma 100 meter utan att få mjölksyra. Men jag har tränat stenhårt sedan i höstas och på försommaren lossnade det rejält. Nu kan jag simma, säger Daniel Hansson och skrattar.

Info: www.otillo.se