13 september, 2010

Supertuff högsjöbåt från Nederländerna

Holländska Vripack bygger inte bara stora yachter utan har även en avdelning som sysslar med kommersiella båtar. Det senaste exemplet är denna 60 fots “Multi Purpose Tender” som har tagits fram i samarbete med det holländska charterföretaget Sima Charters. Båten heter SC Puma och är specialbyggd för att användas inom offshore. Den är 19 m lång och gör 24 knop med Rolls Royce FF 450 vattenjet.

SC Puma är en kombinerad lots- och servicebåt för riktigt tuffa förhållanden. Den kan bland annat användas till bogsering och till att transportera besättningar och förnödenheter till fartyg, plattformar och vindkraftsparker. Den kan också tjänstgöra som lotsbåt, som polisbåt, för övervakning och sjöräddning.

SC Puma har klassats med Lloyd’s Register för arbetsbåtar. Båttypen är extremt sjövärdig och klarar betydligt tuffare väder än vad de flesta andra båtar är konstruerade för. Detta bevisades vid en tur från Southampton till Rotterdam i mycket högt sjö.

Bland utrustningen ombord finns en fullt uppvärmd kabin och ett väl täckt passagerarutrymme, uppvärmt däck och reling för att hålla båten och de 70 cm breda skarndäcken helt isfria samt en Hadrian safety rail för att fästa livlinor. Ombord finns även två kabiner med sovutrymmen. Båten tar upp till tolv passagerare.

I navigationsutrustningen ingår två radar, SAR-finder, PC-baserade plottrar, AIS, NAVTEX och mycket mer.

SC Puma har konstruerats av Vripack och är byggd av Sima Charters. Hon ska användas för projekt i Tyskland. Sima Charters är redan på gång med ett systerfartyg, som ska färdigställas under 2010.

Technical Specifications
LOA : 19m
BOA : 5,62m
Draft : 1,1 m
Engines : Volvo D12 650pk
Propulsion : Waterjets Rolls Royce FF 450
Speed max : 24 kn
Speed cruise : 20 kn
Designer/engineer : Vripack
Builder : Sima Charters / Ship Install
Naval architect : Vripack
Classification : Lloyd’s: 100A1, SSC, Pilot, HSC, G3
Flag : UK

www.vripack.com