14 september, 2010

Carl-Hampus Lundberg grejade heatseger

I lördags var det säsongsavslutning för Carl-Hampus Lundberg i F1000 klassens Swedish Cup på Grisslinge Havsbad, Värmdö. Säsongen har i övrigt gett ganska varierande resultat med en tredjeplats som bäst. Förhoppningarna inför säsongen har varit ganska låga då det är första säsongen i F1000 klassen för Carl-Hampus. Meningen har varit att lära sig köra katamaranbåtar bra och vänja sig vid farten och G-krafterna, ca 3-3,5 G i kurvorna.

Förhållandena var optimala för båtrace i helgen. Svag vind, inte för varmt och lagom med sol. Carl-Hampus startade i heat 1 från tredje startspår. Han kom iväg bra i starten och kunde efter ett ganska odramatiskt heat komma på samma plats som han startade ifrån.

Tack vare vissa regler kring heatstarterna skulle Carl-Hampus starta från andra startspår i heat 2. Han gjorde en kanon start och var först ut ur första svängen. Inte långt bakom jagade den regerande mästaren i klassen, Bimba Sjöholm. Bimba som hittills vunnit alla heat i F100 Swedish Cup 2010. Bimba jagade stundtals ganska nära ca 2-3 båtlängder bakom Carl-Hampus. Dock kom hon aldrig tillräckligt nära inpå för att kunna göra något vettigt omkörningsförsök.

Carl-Hampus gick i mål som segrare och var väldigt nöjd att kunna köra in en heatseger under sin rookiesäsong i klassen. Nu började förhoppningarna om en andraplats före Mikael Aspholm i tävlingen byggas upp inför sistaheatet. För att vinna tävlingen Skulle Carl-Hampus behöva vinna även tredje heatet.

Till heat 3 startade Carl-Hampus från sista startspår. Målsättningen var att ta sig i mål på en tredjeplats och säkra andraplatsen i tävlingen.

– Starten gick och jag koncentrerade mig helt och hållet framåt och på att hålla mitt spår för att inte bli diskad i heatet. Väl uppe vi bojarna blev jag extremt förvånad när jag såg i backspeglarna att jag låg kanske 6-7 båtlängder före tvåan. Då var det bara en sak i mitt huvud, gör inga misstag. Säger Carl-Hampus.

För att inte köra bort sig tog Carl-Hampus det ganska lugnt i början och Bimba kom ikapp efter 2 varv och låg endast ca 2 båtlängder bakom och jagade. Nu på eftermiddagen stod solen ganska lågt vilket gjorde det svårt att se både framåt och i backspeglarna på den långa rakan.

Stundtals låg Bimba jämsides med Carl-Hampus i slutet på rakorna och det var taktiskt körning på hög nivå från båda förarna. Båda försökte lura varandra till att bli stressade och göra misstag. Carl-Hampus kunde trots att han var jagad av seriens snabbaste båt och den bästa föraren behålla lugnet och köra tillräckligt smart för att vinna heat 3, och därmed hela tävlingen!

– Att gå från debutant till vinnare i en klass på bara en säsong är otroligt roligt. Det var faktiskt första gången i båtracingsammanhang som jag fick kliva högst upp på pallen. Jag är mycket nöjd med min prestation under helgen och framförallt med min utveckling genom hela säsongen, säger Carl-Hampus.

Foto: Pickla.se