14 september, 2010

Första svenska segelbåt genom Nordvästpassagen

Ariel IV har idag den 14 september 2010, som första svenska segelbåt i världshistorien, gått igenom den beryktade Nordvästpassagen i arktiska Kanada, från Lancaster Sound i öster till Point Barrow, Alaska i väster. Expeditionen började i Helsingborg den 28 maj. Efter att ha angjort Shetland, Färöarna, Island och Grönland gick båten gick in i själva Nordvästpassagen den 10 augusti.

Seglingen har tidvis varit riskfylld då gammal is från Nordpolsområdet rört sig ner mot passagen och då årets is vid vindvridningar samlats i de smala sunden norr om byn Gjöa. Senast år 2005 var det helt omöjligt att ta sig igenom Nordvästpassagen.

Inuitsamhället Gjöa, med idag omkring 1 000 invånare, har fått sitt namn efter den norske upptäckaren Roald Amundsens skepp. Han var den förste som lyckades segla igenom Nordvästpassagen. Resan tog honom tre år med början 1903. Efter Amundsen har ett trettiotal segelbåtar av olika nationaliteter gått igenom men hittills ingen svensk.

På sin väg genom Nordvästpassagen har expeditionen mött rester av historiska försök att genomkorsa Arktis (bl.a. den brittiska Franklinexpeditionen) samt ett rikt djurliv med val, isbjörn, myskoxe och arktisk vildren. Genom observationer och direkta berättelser från lokalbefolkningen kan bekräftas att Arktis glaciärer kontinuerligt minskar och permafrostnivån sjunker.

Skeppare ombord på Ariel IV är Eric Boye, med besättning Birgitta Boye-Freudenthal, Kåre Freudenthal, Jörgen Larsson, Niklas Roselius och Charlotte Hagblom. Besättningen firar idag bedriften, men fortsätter sedan direkt till Berings sund och beräknas angöra Anchorage, Alaska omkring den 15 oktober.
Eric Boye och Birgitta Boye Freudenthal

www.arielfyra.se

Kommentarer

peter eriksson 22:22:45 2010-10-10

En helt otrolig bedrift! Jag är inte förvånad över detta otroliga seglarpar! Grattis!