15 september, 2010

Ny bok om “Den stora friheten”

För andra gången kastar Heinz och Miriam Roegner loss för att segla runt jorden, den här gången via Röda havet och Medelhavet. Återigen delar de med sig av sina upplevelser: dramatiska stormar, spännande miljöer och möten med intressanta människor. Det krävs ett starkt psyke, en oerhörd kärlek till havet och längtan efter den totala ensamheten för att klara fyra år på världens oceaner.

”Hur är ni egentligen beskaffade som vill segla jorden runt en gång till efter allt vad ni har varit med om? Den frågan fick jag otaliga gånger och den är inte helt enkel att besvara. Ändå visste jag och min hustru Miriam, redan några dygn efter ankomsten till Azorerna på vår första världsomsegling 1989, att detta var ett liv som passade oss mycket bra. Vi skulle starta en ny världsomsegling.”

Efter en dramatisk avslutning på sin första jordenruntsegling börjar alltså Heinz och Miriam genast att planera nästa resa. Den här gången väljer de att ta vägen genom Röda havet och Medelhavet i stället för att runda Sydafrika. Efter att ha sparat ihop till en ny och bättre utrustad båt, en Hallberg-Rassy 352, och till alla kostnader under resan, kan de efter sex år återigen kasta loss från Lilla Bommen i Göteborg för en resa som ska vara i fyra år.

Vi följer Heinz och Miriam under sysslolösa dagar med stiltje till havs, dramatiska stormar som sätter både båt och besättning på hårda prov, pyssel med underhåll och utrustning i hamnar de besöker. De delar sina upplevelser av vacker natur, spännande miljöer och möten med intressanta människor längs vägen. Men vi får också ta del av tankar, oro och filosofiska funderingar, och inte minst saknaden efter familj och enkla vardagssaker.

Heinz Roegner, jordenruntseglare och konstnär, föddes i Tyskland 1935 men flyttade till Sverige vid tjugo års ålder. Tillsammans med sin hustru Miriam är han den första svensk som seglat två varv runt jorden och båda vägarna, första gången via Sydafrika och andra gången genom Röda Havet. Han är en populär föredragshållare och filmen om deras äventyr har visats i SVT. 1987 var han med och grundade Jordenruntseglarklubben.