21 september, 2010

Rådigt ingripande av GKSS hamnvakt

I slutet av juli inträffade en allvarlig incident i GKSS-hamnen. En gästande norsk båt höll på att lägga till då frun i båten föll baklänges från bryggan. I fallet slog hon huvudet i fören i en närliggande båt och tappade medvetandet. Tack vare GKSS Hamnvakt Hannah Billings rådiga och resoluta ingripande kunde sannolikt en mycket allvarlig olycka undvikas.

En gästande norsk båt höll på att lägga till då frun i båten föll baklänges från bryggan. I fallet slog hon huvudet i fören på en närliggande båt och tappade medvetandet. GKSS hamnvärd Hannah Billing, som befann sig alldeles i närheten rusade till undsättning. Hannah ringde och larmade SOS 112 från sin mobiltelefon.

Hon lämnade telefonen till en norsk båtgranne och lät honom tala med SOS-operatören medan Hannah hoppade i vattnet och fick tag på kvinnan som lyckligtvis återfått medvetandet. Hannah ”bogserade” henne sedan till båtens akter, där hon fick hjälp av kvinnans make att få upp henne i sittbrunnen via badstegen. Väl uppe i sittbrunnen upptäckte maken, båtgrannen och Hannah ett ymnigt blödande sår i kvinnans bakhuvud. Under väntan på ambulans var Hannah hela tiden i kontakt med SOS-operatören för uppdatering om läget för kvinnan.

– Det kändes bra att kunna konstatera att det trots allt gick bra, säger Hannah. Den norska båtdamen fick en kraftig hjärnskakning och fick på sjukhuset sys med 19 stygn i bakhuvudet.

– Eftersom hon låg avsvimmad i vattnet en kort stund, var det verkligen tur att hon fortfarande hade sin flytväst på sig.

GKSS riktar ett stort tack till Hannah, som visat stor rådighet i denna situation!

Fakta: GKSS hamn har 550 fasta båtplatser, grönmarkerade plaster hyrs ut.
7 hamnvakter jobbade sommarsäsongen 2010
Ca 3000 båt/gästnätter registrerades säsongen 2010

www.gkss.se

Kommentarer

Hannah Billing 20:43:29 2010-09-25

Jag vill understryka att kvinnan hade en flytväst som blåses upp automatiskt. Utan den hade hon sannolikt fått vatten i lungorna och hjärt-lung-räddning hade varit nödvändigt.

Personligen har jag aldrig haft en sådan flytväst, men efter den dramatiska händelsen har jag insett att det är en billig livförsäkring.